Rolex, Patek Philippe, Tudor και Chopard αποσύρονται από το μεγαλύτερο show ρολογιών και κοσμημάτων

Rolex, Patek Philippe, Tudor και Chopard αποσύρονται από το μεγαλύτερο show ρολογιών και κοσμημάτων
Photo: pixabay.com
Λόγω της κρίσης της πανδημίας, είχε συμφωνηθεί ότι η διεξαγωγή του show θα μετατίθετο για τον επόμενο χρόνο, και το ίδιο θα συνέβαινε και με την εμφάνιση στην αγορά καινούργιων προϊόντων από τους οίκους.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο των ρολογιών πολυτελείας – οι οίκοι Rolex, Patek Philippe, Tudor και Chopard – ανακοίνωσαν αιφνιδίως ότι αποσύρονται από το Baselworld, το μεγαλύτερο παγκοσμίως show ρολογιών και κοσμημάτων που διοργανώνεται κάθε άνοιξη στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Λόγω της κρίσης της πανδημίας, είχε συμφωνηθεί ότι η διεξαγωγή του show θα μετατίθετο για τον επόμενο χρόνο, και το ίδιο θα συνέβαινε και με την εμφάνιση στην αγορά καινούργιων προϊόντων από τους προαναφερθέντες οίκους. Ωστόσο, αυτό το οποίο καταπλήσσει είναι ότι οι εν λόγω οίκοι συνεργάζονται με τη Fondation de la Haute Horlogerie (FHH) για την οργάνωση άλλης εκδήλωσης.

Η ανακοίνωση από τη Rolex, δια στόματος τους διευθύνοντος συμβούλου της, του Jean-Frederic Dufour, δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες: «Από το 1939, συμμετέχουμε στο Baselworld. Δεδομένου του πώς εξελίχθηκε η εκδήλωση και των τελευταίων αποφάσεων του ομίλου MCH (σ.σ. διοργανωτών του Baselworld), και παρά τον ισχυρό δεσμό που είχαμε με αυτό το show ωρολογιών, αποφασίσαμε να αποσυρθούμε.

«Μετά από συζητήσεις που έγιναν στη Rolex, προέκυψε φυσικό να δημιουργήσουμε μια καινούργια εκδήλωση μαζί με τους εταίρους μας οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας ένα κοινό όραμα και την ατελείωτη, σταθερή υποστήριξή μας στον τομέα της ελβετικής ωρολογοποιίας: αυτό θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τα καινούργια ωρολόγια μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε καλύτερα τα συμφέροντα της συγκεκριμένης βιομηχανίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Thierry Stern, πρόεδρος της Patek Philippe: «Η απόφαση να αποσυρθούμε από το Baselworld δεν ήταν απόφαση που πήρα εύκολα, μιας και είμαι η τέταρτη γενιά της οικογένειας Stern που συμμετέχει σε αυτή την ετήσια εκδήλωση… Σήμερα, η Patek Philippe πλέον δεν συμφωνεί με το όραμα του Baselworld, υπήρξαν πολλές συζητήσεις και ανεπίλυτα προβλήματα, δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη. Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στις νομιμοποιημένες ανάγκες των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που διαθέτουν προϊόντα μας, στις ανάγκες των πελατών και του Τύπου σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να ανακαλύπτουν κάθε χρόνο τα καινούργια μοντέλα των ελβετών ωρολογοποιών.

Σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο μέρος και κατά το δυνατόν με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο. Για αυτόν τον λόγο, μετά από πολλές συζητήσεις με τη Rolex και ερχόμενοι σε συμφωνία με άλλους οίκους που συμμετέχουν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε, όλοι μαζί, μια μοναδική εκδήλωση στη Γενεύη, εκπροσωπώντας το δικό μας savoir-faire».

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο όμιλος MCH εξέφρασε έκπληξη με τις ανακοινώσεις των οίκων και επισήμανε: «Η καινούργια ημερομηνία της αναπόφευκτης μετάθεσης του Baselworld 2020 είχε οριστεί από κοινού με κορυφαίους εκθέτες. Στόχος ήταν να βρεθεί η νωρίτερη και καλύτερη δυνατή ημερομηνία για τη βιομηχανία, μετά τα μέτρα που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19. Οι εταιρείες οι οποίες τώρα “μεταναστεύουν” – της Rolex, συμπεριλαμβανομένης – εξέφρασαν προτίμηση για μετάθεση της εκδήλωσης τον Ιανουάριο του 2021… Η πρόθεση να μετακομίσουν στη Γενεύη δεν αναφέρθηκε ποτέ. Κατά συνέπεια, ο όμιλος MCH πρέπει να συνάγει το συμπέρασμα ότι τα σχέδια για αυτή τη μετακόμιση ετοιμάζονταν εδώ και κάποιον καιρό…».