Η Ρωσία αναγνωρίζει τις «προεδρικές» εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία αναγνωρίζει τις «προεδρικές» εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Πεδίο νέας αντιπαράθεσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας οι χθεσινές εκλογές στην αυτοανακηρυχθείσα «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» - Σε κίνδυνο η εκεχειρία.

«Η Ουκρανία δεν θέλει την ειρήνη, ό,τι κι αν λέει. Είναι προφανές ότι παίζει ένα διπλό παιχνίδι», δήλωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην ανατολική Ουκρανία, δίχως την έγκριση, όπως αναμενόταν, της κυβέρνησης του Πέτρο Ποροσένκο.

«Μέχρι τώρα, δεν κατανοώ την πολιτική που ακολουθεί το Κίεβο. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο μαζί τους, όμως αναμένουμε από την πλευρά τους μια φυσιολογική και λογική αντιμετώπισ», πρόσθεσε ο Ζαχαρτσένκο που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής προηγείται με ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, μετά την καταμέτρηση του 50% των ψήφων.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως πρόκειται να «σεβαστεί τη βούληση του λαού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές της Κυριακής στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έλαβαν εντολή να λύσουν τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής στις περιφέρειες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβουν ενεργό δράση για την καθιέρωση διαρκούς διαλόγου μεταξύ των κεντρικών ουκρανικών αρχών και των εκπροσώπων του Ντονμπάς, στη γραμμή των συμφωνιών του Μινσκ».

Από την πλευρά του το επίσημο Κίεβο λέει ότι οι εκλογές παραβιάζουν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας και με τις οποίες στηρίζεται η εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή που είναι ευρέως γνωστή ως Ντονμπάς.

Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε εξ ονόματος της ΕΕ: «Θεωρώ τις σημερινές ‘προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές’ στις ‘Λαϊκές Δημοκρατίες’ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ένα νέο εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία αυτή είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την αναγνωρίσει».

Οι τοπικές εκλογές με βάση την ουκρανική νομοθεσία, ως προβλέπονται από τη συμφωνία του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου αποτελούν «το νόμιμο τρόπο ανανέωσης της δημοκρατικής θητείας των τοπικών αρχών σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας», πρόσθεσε, καλώντας «όλες τις πλευρές να εργαστούν» για τη διοργάνωση αυτών των εκλογών.