Ρωσία: Ανοίγει ο δρόμος της αμνηστίας σε Pussy Riot και ακτιβιστές

REUTERS

Η Δούμα ενέκρινε νόμο που μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των συλληφθέντων – Χιλιάδες επιπλέον υποθέσεις επηρεάζονται.

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε σήμερα έναν νόμο για την παροχή αμνηστίας, ο οποίος σύμφωνα με δικηγόρους θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο μελών του συγκροτήματος Pussy Riot και την άρση των κατηγοριών εναντίον των 30 ακτιβιστών της Greenpeace.

Η κάτω βουλή υιοθέτησε τον νόμο, με 446 ψήφους υπέρ σε σύνολο 450 βουλευτών, τον οποίο είχε παρουσιάσει στις 9 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την υιοθέτηση του πρώτου μετασοβιετικού συντάγματος στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δικηγόρους, ο νόμος αυτός, που ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των μουσικών Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιοχίνα, που κανονικά ολοκληρώνουν την διετή ποινή φυλάκισης που τους είχε επιβληθεί επειδή τραγούδησαν μια πανκ προσευχή κατά του Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας τον Μάρτιο.

Η Ιρίνα Χρούνοβα, δικηγόρος των δύο γυναικών, δήλωσε ότι αναμένει οι πελάτισσες της να αφεθούν ελεύθερες πριν το τέλος του έτους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Την Τρίτη, η Χρούνοβα όπως και ο σύζυγος της Τολοκονίκοβα, Πιοτρ Βερζίλοφ, είχαν σημειώσει ότι ενδέχεται να απελευθερωθούν ήδη από αύριο Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσιογραφία: Ένα επικίνδυνο επάγγελμα

Εξάλλου και η Greenpeace έχει ανακοινώσει ότι η τροποποίηση που έγινε τελευταία στιγμή στον νόμο σημαίνει πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αρθούν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον 30 ακτιβιστών της, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν επειδή πήραν μέρος σε μια διαμαρτυρία σε μια πετρελαϊκή πλατφόρμα της Gazprom στην Αρκτική. Αν συμβεί αυτό, οι 26 αλλοδαποί μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Αρχικά ο νόμος ανέφερε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό. Όμως μια τροποποίηση που προστέθηκε σήμερα επεκτείνει την ισχύ του και σε ανθρώπους εναντίον των οποίων δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την αμνηστία αυτή.

Ο Ρώσος συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βλαντίμιρ Λούκιν είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έως και 22.000 κρατούμενοι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι. Όμως ο βουλευτής Πάβελ Κρασενίνικοφ εκτίμησε χθες ότι αριθμός θα είναι περίπου 10.000.

Ο νόμος εξαιρεί από την αμνηστία μια σειρά εγκλημάτων, όπως η υπεξαίρεση χρημάτων. Έτσι δεν αναμένεται να αφορά τον Ρώσο επιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που εκτίει ποινή κάθειρξης έντεκα ετών για μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ αυτών και η υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά ούτε θα αλλάξει το καθεστώς του ηγέτη της αντιπολίτευση Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος το καλοκαίρι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή για το ίδιο αδίκημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο