Ρωσία: Ελεύθερο μέλος του συγκροτήματος Pussy Riot

Ρωσία: Ελεύθερο μέλος του συγκροτήματος Pussy Riot

H 25χρονη Μαρία Αλιόκινα βγήκε από τη φυλακή μετά τη χορήγηση αμνηστίας.

To μέλος του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, η 25χρονη Μαρία Αλιόκινα, αφέθηκε σήμερα ελεύθερη μετά τη χορήγηση αμνηστίας η οποία επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκισή της από τη διετή καταδίκη της για «χουλιγκανισμό». «Η Μαρία Αλιόκινα απελευθερώθηκε», τόνισε ο δικηγόρος της. «Όλα τα έγγραφα έχουν συμπληρωθεί και υπογραφεί».

«Μόλις την άφησαν ελεύθερη», δήλωσε ο Πιότρ Βερζίλοφ, ο σύζυγος της 24χρονης Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, η οποία είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος, κρατείται σε φυλακή του Κρασνογιάρκ της ανατολικής Σιβηρίας και επίσης αναμένεται να απελευθερωθεί άμεσα.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική χειρονομία, μάλλον είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα», δήλωσε η 25χρονη Ρωσίδα στο τηλεοπτικό δίκτυο Dojd, καταγγέλλοντας τον νόμο που αφορά μόλις το 10% των κρατουμένων. «Αν μπορούσα να επιλέξω, θα είχα αρνηθεί», πρόσθεσε. «Το πιο δύσκολο στη φυλακή ήταν να βλέπω πως καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», τόνισε.

Οι δύο Ρωσίδες που είναι μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας, είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση γιατί είχαν τραγουδήσει τον Φεβρουάριο του 2012 μια “πανκ προσευχή” μέσα σε εκκλησία της Μόσχας διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν. Κανονικά θα αποφυλακίζονταν στις αρχές Μαρτίου του 2014 αλλά απελευθερώθηκαν μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα νομοθετικής ρύθμισης για χορήγηση αμνηστίας.

Διαβάστε ακόμη: «Μετά από 10 χρόνια , είναι μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας»