Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ αποφασίζουν για το φυσικό αέριο

Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ αποφασίζουν για το φυσικό αέριο

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τις τρεις αντιπροσωπίες.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσουν σχετικά με τη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου την 12η Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο απεσταλμένο στην ΕΕ Βλαντίμιρ Σιζιόφ, όμως οι ευρωπαϊκές αρχές υπογράμμισαν από τη δική τους πλευρά ότι δεν είναι ενήμερες για καμιά τέτοια συνάντηση.

Ο Σιζιόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τις προτάσεις της όσον αφορά την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου σχετικά με την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ένας Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε κάτι για την ημερομηνία αυτή».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ έχει ήδη μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή μιας σειράς συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει το Κίεβο από την ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.

Η διαμάχη αυτή ώθησε την 16η Ιουνίου τη Μόσχα να σταματήσει την παροχή αερίου στην Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για να καλύψει περισσότερο από το μισό των αναγκών της. Η Ουκρανία είναι επίσης η χώρα διέλευσης για μεγάλο μέρος του αερίου που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για μια ενδεχόμενη διακοπή της παροχής προς τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο Έτινγκερ είχε τον Ιούλιο διμερείς συνομιλίες με την Ουκρανία για το θέμα αυτό, όμως η αναμενόμενη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας αναβλήθηκε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Δεν φοβούνται τις κυρώσεις της Δύσης οι Ρώσοι

Ρωσικό εμπάργκο και στη φυτική παραγωγή της Ευρώπης;