Ρωσικό ψήφισμα στον ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία

Ρωσικό ψήφισμα στον ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία

Κρίσιμη εβδομάδα για τον νέο πρόεδρο Ποροσένκο που θα συναντηθεί με τον Ομπάμα - Μία εβδομάδα έχει το Κίεβο να ξεπληρώσει τη Gazprom.

Τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία  και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στα ανατολικά της χώρας θέτει ως στόχους το σχέδιο ψηφίσματος που πρόκειται να καταθέσει σήμερα η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ..

Την ανακοίνωση έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που είπε ότι οι δυτικές χώρες είχαν διαβεβαιώσει τη Μόσχα πως η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωνόταν μετά τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου, αλλά «τα πάντα γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Ειρηνικοί πολίτες υποφέρουν όλο και περισσότερο – ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναντίον τους», είπε ο Λαβρόφ ερωτηθείς σχετικά με την Ουκρανία.

Το σχέδιο ψηφίσματος «θα περιέχει αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της βίας και την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με σκοπό την εδραίωση σταθερής και αξιόπιστης κατάπαυσης του πυρός. Επίσης θα περιέχει αίτημα για τη δημιουργία, χωρίς καθυστέρηση, ανθρωπιστικών διαδρόμων μέσω των οποίων οι ειρηνικοί πολίτες θα μπορούν να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες αν το επιθυμούν», εξήγησε ο Λαβρόφ. Το κείμενο θα ζητεί ακόμη εγγυήσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και οι φιλοδυτικές αρχές του Κιέβου «έχουν αψηφήσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Μόσχας για τερματισμό της επιχείρησης της κυβέρνησης» κατά των ένοπλων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία, που την χαρακτηρίζει «επιχείρηση αντιποίνων», ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι αυτή στρέφεται κατά των τρομοκρατών.

Η εβδομάδα αυτή είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ουκρανία, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ποροσένκο αναμένεται να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και ίσως τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο διεθνών εορταστικών εκδηλώσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί από αύριο, Τρίτη, στην Ευρώπη για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, ένα ταξίδι που σηματοδοτείται από τις ιστορικές συγκρουσεις της Γηραίας Ηπείρου εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Η άνοδος της έντασης με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία –η ισχυρότερη αναταραχή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου– θα είναι φανερή σε κάθε σταθμό του Ομπάμα από την Πολωνία ως τη Νορμανδία για τις τελετές της επετείου της 6ης Ιουνίου 1944, καθώς και κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να διακοπούν οι παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υποσχέθηκε χθες, Κυριακή, ότι η Ουκρανία θα πληρώσει μέσα σε δέκα ημέρες στη Ρωσία το χρέος της για το φυσικό αέριο, εφόσον οι δύο χώρες καταφέρουν να συμφωνήσουν σήμερα στους όρους ενός νέου συμβολαίου. Οι συνομιλίες θα αφορούν την τιμή του αερίου, η οποία καθορίσθηκε σ’ ένα επίπεδο που δεν έχει αντίστοιχο στην Ευρώπη μετά την άνοδο των φιλοδυτικών στην εξουσία και την οποία οι ουκρανικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά. «Αν η Ρωσία δεν θέλει αυτό το νέο συμβόλαιο, θα ξανασυναντηθούμε ενώπιον ενός δικαστηρίου στη Στοκχόλμη», δήλωσε ο Γιατσενιούκ όταν ερωτήθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αναβάλει για μία εβδομάδα τις προπληρωμές για το φυσικό αέριο η Gazprom
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταθέτει για τις 9 Ιουνίου την έναρξη εφαρμογής του συστήματος προπληρωμής για τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι δέχθηκε την καταβολή 786 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κίεβο έναντι του ουκρανικού χρέους.

«Η Ουκρανία διευθέτησε την πρώτη δόση του χρέους της. Σήμερα, 786 εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Gazprom», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ. «Χαιρετίζουμε την έναρξη της διευθέτησης του χρέους της από την Ουκρανία και μεταθέτουμε για τις 9 Ιουνίου τη μετάβαση στο σύστημα προπληρωμής», πρόσθεσε.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι μετά την 1η Ιουνίου θα παρέδιδε στην Ουκρανία μόνο τις ποσότητες του φυσικού αερίου για τις οποίες θα είχε λάβει προπληρωμή, γεγονός που θα σήμαινε τη διακοπή των παραδόσεων προς την Ουκρανία και διατάραξη της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Αλεξέι Μίλερ δηλώνει στην ανακοίνωσή του ότι η μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής θα εξαρτηθεί από το αν το Κίεβο θα αποπληρώσει το σύνολο των 2,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε μέχρι την 1η Απριλίου και θα αποπληρώνει σταδιακά του χρέος του για τις παραδόσεις Απριλίου και Μαΐου «Η πληρωμή για τον Μάιο πρέπει να γίνει πριν από τις 9 Ιουνίου», δηλώνει στην ανακοίνωση.

Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας θα ανήρχετο σε 5,2 δισ. δολάρια στις 7 Ιουνίου, εάν δεν γινόταν καμία πληρωμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

«Παγώνει» ο South Stream λόγω Ουκρανίας

Η Ουκρανία κατέβαλε μέρος του χρέους της στην Ρωσία

Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

Και δεύτερη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ απήχθη στην Ουκρανία

Το «αντίπαλο δέος» της Ε.Ε. έστησε ο Πούτιν