Ρουμπινί: Ελπίζω να μη σας προκάλεσα κατάθλιψη…

Ρουμπινί: Ελπίζω να μη σας προκάλεσα κατάθλιψη…
Nouriel Roubini of New York University's Stern School of Business speaks during the Skybridge Alternatives (SALT) Conference in Las Vegas, Nevada May, 9, 2012. SALT brings together public policy officials, capital allocators, and hedge fund managers to discuss financial markets. REUTERS/Steve Marcus (UNITED STATES - Tags: BUSINESS EDUCATION)
Ο Ρουμπινίστρέφεται κατά των κεντρικών τραπεζών και των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής

Mε αμαξοστοιχία που συντρίβεται σε slow motion παρομοίασε την παγκόσμια οικονομία ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, προσθέτοντας πως ελπίζει να μη μας προκαλεί κατάθλιψη.

Όπως επισημαίνει, οι απειλές που συσσωρεύονται είναι πολλές και μεγάλες… Τις είχε αναφέρει, άλλωστε, στο νέο του βιβλίο «Megathreats», στο οποίο παρουσιάζει μια σειρά από μεγάλους κινδύνους: από τον πληθωρισμό έως την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή και τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

«Πρέπει να μάθουμε να είμαστε σε εγρήγορση», γράφει και προσθέτει: «Θα χρειαστούμε τύχη, παγκόσμια συνεργασία και «σχεδόν άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη» για να τελειώσουν καλά τα πράγματα. 

Στη συνέχεια, o Ρουμπινί στρέφεται κατά των κεντρικών τραπεζών και των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής. «Όταν η Covid-19 χτύπησε το 2020» είπε ότι δεν έπρεπε η νομισματική απάντηση να είναι τόσο μεγάλη», ωστόσο ήταν τεράστια…

«Η συμβατική… σοφία, που προέρχεται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ή τη Wall Street, ήταν συστηματικά λανθασμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτον, είπαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός. . .

Στη συνέχεια, υπήρξε συζήτηση σχετικά με το εάν ο αυξανόμενος πληθωρισμός οφειλόταν σε κακές πολιτικές ή κακή τύχη, δηλαδή σε διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κινεζική πολιτική περί μηδενικών κρουσμάτων Covid. 

Αντίθετα με την αγορά, ο Roubini διαφωνεί πως η ύφεση θα κρατήσει μόλις έξι μήνες. «Όχι, δεν θα είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι βαθιά και παρατεταμένη. Η Fed, η ΕΚΤ, η Wall Street, το City λένε, ναι, θα έχουμε μια ήπια προσγείωση.  Στη νομισματική ιστορία των ΗΠΑ τα τελευταία 60 χρόνια, δεν είχαμε ποτέ επεισόδιο με πληθωρισμό πάνω από 5% (σήμερα είναι 7,1%) και ανεργία κάτω από 5% (αυτή τη στιγμή είναι 3,7%), μαζί με τζάμπο αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, και ήπια ύφεση. Πάντα είχαμε σκληρή προσγείωση».

Όσο για την Ευρώπη, «είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε στασιμοπληθωρισμόΟ πληθωρισμός είναι πάνω από το 10% και ακόμη και η ΤτΕ αναμένει τουλάχιστον πέντε τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης.

Και οι Βρετανοί πυροβόλησαν τα πόδια τους με το Brexit, οπότε αυτό είναι άλλο ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ. Επειδή το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι πολύ υψηλό, από 220% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 1999 σε 350% το 2019, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αυξήσουν αρκετά τα επιτόκια.

Τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ρουμπινί επιμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει θέσεις εργασίας. «Είναι θέμα χρόνου. Σας εγγυώμαι ότι, σε 10 χρόνια από τώρα, αυτή η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει ακόμα και τη Fed.

Θα εξετάζει όλα τα οικονομικά δεδομένα, κάθε ομιλία κάθε διοικητή της Fed και θα μπορεί να προβλέψει ακριβώς τι κάνει η Fed καλύτερα από τον καλύτερο παρατηρητή της Fed». Ένας από τους φίλους του ρώτησε πρόσφατα ένα νέο chatbot AI, το ChatGPT, εάν το βιβλίο του Ρουμπινί ήταν σωστό ή λάθος. «Και η απάντηση ήταν απίστευτη», λέει ο Ρουμπινί, στέλνοντάς μου το εξής μήνυμα: «Πολύ έξυπνος».

Επενδύσεις

O Ρουμπινί έχει αποταμιεύσει το 20% του εισοδήματός του την τελευταία δεκαετία και τώρα εργάζεται για πρώτη φορά σε έναν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, την Atlas Capital με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, οι κοινές στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου απέτυχαν. «Φέτος χάσατε περισσότερα χρήματα από ομόλογα από ό,τι σε μετοχές». Και ας υποθέσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποδεσμεύονται!». Επομένως, οι επενδυτές πρέπει να βρουν ασφάλεια αλλού: «Η σύσταση είναι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή ο χρυσός».

Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναβοσβήσουν το φως, επομένως «η γη είναι ένας καλός αντιστάθμισης», αρκεί να είναι «περιβαλλοντικά ανθεκτική. Η μισή γη στις ΗΠΑ πρόκειται να καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή. . .

Έχουμε δεδομένα που εξετάζουν κάθε χώρα, ή ακόμα και κάθε κτίριο, για να δούμε ποια από τα δημόσια [καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα] είναι περιβαλλοντικά υγιή».

Απαισιοδοξία…

Ο Roubini αντιπαθεί αυτό το ψευδώνυμο, προτιμώντας τον Δρ Ρεαλιστή.

Eπικαλείται την εκτίμησή του το 2015 ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ΕΕ και την άποψή του το 2016 ότι η Κίνα θα είχε μια ήπια προσγείωση. «Ήμουν πολύ πιο αισιόδοξος».

Όμως τώρα υποστηρίζει ότι ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις πωλήσεις πολλών μικροτσίπ στην Κίνα. Οι εμπορικές εχθροπραξίες θα είναι εκτενείς, γιατί σύντομα όλα τα πράγματα θα έχουν ένα τσιπ.

«Ακόμη και αυτό το μπουκάλι θα έχει ένα τσιπ 5G μέσα», λέει, δείχνοντας ένα αθώο λίτρο αφρώδους νερού. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο λέγοντας ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι υπέροχα».

Σε ηλικία 64 ετών, δεν έχω παιδιά. Και δεν θέλω να κάνω παιδιά». Αν συμβεί κάτι, προτιμώ να πεθάνω, παρά να ζω σε έναν κόσμο που είναι δυστοπικός. Ελπίζω να μην σας έριξα πολύ, λέει και καταλήγει: Θα επιβιώσουμε – εμείς. Ανησυχώ για όλους τους άλλους».