Σαφής τοποθέτηση Τσακαλώτου: Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς το ΔΝΤ

Σαφής τοποθέτηση Τσακαλώτου: Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς το ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του έκτακτου Eurogroup, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Christos DOGAS

«Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το πρόγραμμα», τόνισε. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε το βράδυ της Πέμπτης, ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει σε αυτό, αλλά πρόσθεσε πως «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» από αυτό.

Σύμφωνα με αναρτήσεις  Ελλήνων ανταποκριτών στο twitter, οι οποίοι παρακολούθησαν τη συζήτηση με θέμα το«Πού πηγαίνει η Ευρώπη;»  στο Elliot School of International Affairs, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός είπε πως πρόσφατα «υποστήριξα στο Eurogroup ότι πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και δεν γέλασε κανένας γι’ αυτό», κάτι που ο ίδιος έκρινε πως αποτελεί ένδειξη πως «προχωράμε».

Για τα επόμενο βήματα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει μια  λύση για την ελάφρυνση του χρέους και ότι η έξοδος από το πρόγραμμα πρέπει να γίνει έχοντας ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας, «Έχουμε μεγάλη βοήθεια σε αυτό από την ΕΕ και εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτών των στόχων» είπε. Τόνισε πάντως ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα προχώρησε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και σε σχέση με την υπερφορολόγηση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τα μέτρα για την φοροδιαφυγή και έπρεπε απαραιτήτως να διευρύνει τη φορολογική βάση με θύμα την μεσαία τάξη.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επαναλάβει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια εκτός από τα φορολογικά αντίμετρα θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 3,5 δις ευρώ για ελαφρύνσεις. 

Για την Ευρωζώνη και τον Γαλλογερμανικό άξονα

Σε ότι αφορά στις τρεις μεγάλες προκλήσεις για να μην κινδυνεύει με κατάρρευση η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, είναι η αλλαγή στην μικροοικονομική την μακροοικονομική πολιτική και η διόρθωση των κοινωνικών ανισοτήτων, που εγείρουν τα εθνικιστικά ακροδεξιά κινήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε αισιόδοξος, καθώς όπως είπε, τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος,  έχουν ξεκινήσει ένα διάλογο για τις αλλαγές αυτές ενώ υπογράμμισε πως ο Εμανουέλ Μακρόν αντιλαμβάνεται πως υπάρχει «θέμα» με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.