Σαμ Άλτμαν: Το golden boy της Τεχνητής Νοημοσύνης χάνει τη λάμψη του;

Σαμ Άλτμαν: Το golden boy της Τεχνητής Νοημοσύνης χάνει τη λάμψη του;
epa10631881 OpenAI CEO Sam Altman testifies before the Senate Judiciary Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law for an oversight hearing to examine the rules governing artificial intelligence (AI) in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC USA, 16 May 2023. Altman called on Congress to pass regulation to ensure safety standards for AI. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιατί αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον από την OpenAI.

Το χρυσό αγόρι της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Σαμ Άλτμαν, μπορεί να αρχίσει να χάνει τη λάμψη του.

Υπό την καθοδήγησή του, η OpenAI αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα αντιπαραθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αυστηρών συμφωνιών εμπιστευτικότητας για τη φίμωση των εργαζομένων και μιας δημόσιας διαμάχης με έναν διάσημο ηθοποιό.

Η εταιρεία έχει επίσης να αντιμετωπίσει σχόλια από πρώην στελέχη ότι η δέσμευσή της για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης αφήνει πολλά περιθώρια.

Η Gretchen Krueger προστέθηκε σε αυτές τις τάξεις την Τετάρτη, όταν η ερευνήτρια πολιτικής ανακοίνωσε ότι χώρισε τους δρόμους της με την OpenAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος εξαφάνισης

Είπε ότι η απόφασή της να παραιτηθεί ήρθε πριν ακούσει ότι τα ανώτερα στελέχη Jan Leike και Ilya Sutskever είχαν επίσης παραιτηθεί, αλλά έγραψε στο X ότι είχε “επικαλυπτόμενες ανησυχίες”.

Τα δημόσια παράπονα των πρώην εργαζομένων δεν είναι καλή εικόνα για μια εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης τεχνολογίας που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα αυτό έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο εξαφάνισης για την ανθρωπότητα – κάτι που ο ίδιος ο Σαμ Άλτμαν έχει σημειώσει.

Ο Stuart Russell, κορυφαίος ερευνητής της ΤΝ και πρωτοπόρος της τεχνολογίας, δήλωσε στο Business Insider ότι η κούρσα προς την προηγμένη ΤΝ θα μπορούσε να προκαλέσει οτιδήποτε, από μια έκρηξη των deepfakes μέχρι ένα οικονομικό κραχ που θα καθοδηγείται από την ΤΝ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια χαρακτήρισε τη στάση του Altman απέναντι στην κατασκευή γενικής τεχνητής νοημοσύνης πριν ανακαλύψει πώς θα την καταστήσει ασφαλή ως “εντελώς απαράδεκτη”.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από τους ανθρώπους της ασφάλειας στην OpenAI έχουν φύγει”, δήλωσε ο Russell, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας σε όλο το φάσμα “υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ρύθμισης”.

“Ακόμη και οι άνθρωποι που αναπτύσσουν την τεχνολογία λένε ότι υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης του ανθρώπου. Τι τους έδωσε το δικαίωμα να παίζουν ρωσική ρουλέτα με τα παιδιά όλων μας;”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: