Sam Bankman-Fried: 25 χρόνια φυλακή στον πρώην μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων

Sam Bankman-Fried: 25 χρόνια φυλακή στον πρώην μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων
epa10770324 FTX founder Sam Bankman-Fried departs a United States federal courthouse following a bail hearing in New York, New York, USA, 26 July 2023. Bankman-Fried is facing federal charges over the collapse of his FTX cryptocurrency exchange. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Sam Bankman-Fried εκμεταλλεύτηκε κεφάλαια που είχαν καταθέσει πελάτες του στην πλατφόρμα FTX και τα επένδυσε σε άλλη εταιρεία του.  

Από τον Χρήστο Δεμέτη

Σε 25 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο επιχειρηματίας Sam Bankman-Fried για την τεράστια απάτη που αποκαλύφθηκε με την κατάρρευση της FTX, που υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα τον Νοέμβριο για απάτη, με “θύματά” του να είναι μεταξύ άλλων ο στρατηγός Tom Brady, ο αστέρας του NBA Stephen Curry και ο κωμικός Larry David. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lewis A. Kaplan επέβαλε την ποινή στην ίδια αίθουσα στο Μανχάταν, εκεί όπου είχε γίνει η ακρόαση του Bankman-Fried πριν από τέσσερις μήνες. Τότε ο ίδιος ισχυριζόταν πως πρόθεσή του ήταν να φέρει την “επανάσταση” στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων με τις “καινοτομίες και τις αλτρουιστικές” ιδέες του, και όχι να κλέψει/εξαπατήσει.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστή, “υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο άνθρωπος να κάνει κάτι πολύ κακό στο μέλλον. Και δεν είναι καθόλου ασήμαντο ρίσκο το να μείνει ελεύθερος”. Πρόσθεσε πως η ποινή αποσκοπεί στην “αδρανοποίησή του” για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. O Bankman-Fried αντιμετώπισε πλείστες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της απάτης και συνωμοσίας κατά πελατών και δανειστών, της συνωμοσίας για εξαπάτηση των ΗΠΑ και της παραβίασης της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά, η εισαγγελία μεταξύ άλλων του πρόσαψε ότι εκμεταλλεύτηκε κεφάλαια που είχαν καταθέσει πελάτες του στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, η οποία κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο του 2022 και ότι επένδυσε σε άλλη εταιρεία του, την Alameda Research, τα ποσά που καταχράστηκε.

Από τα μέσα Νοεμβρίου η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία μέρους της αυτοκρατορίας κρυπτογράφησης του Bankman-Fried και αποφάσισε να διορίσει εκκαθαριστή για μια από τις οντότητες του, καθώς ο επιχειρηματίας αγωνιζόταν να συγκεντρώσει έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει την FTX. Μεταξύ των πελατών του, ήταν πολλοί celebrities.

Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2022, όταν η ιστοσελίδα που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, CoinDesk, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι μεγάλο μέρος των στοιχείων ενεργητικού της επενδυτικής εταιρείας Alameda Research του Sam Bankman-Fried στην πραγματικότητα αποτελούνταν από ή συνδέονταν με το FTT, το κρυπτονόμισμα που είχε δημιουργήσει η πλατφόρμα FTX.

Μετά τις αποκαλύψεις κατέρρευσε το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα και μαζί η αυτοκρατορία του Bankman-Fried με συνέπεια να εξανεμιστεί η προσωπική περιουσία του, που σύμφωνα με το Forbes έφτανε τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έπειτα από την έκδοσή του από τις Μπαχάμες, όπου βρισκόταν η έδρα της FTX, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προσήχθη σε δίκη. Η κατάρρευση του ομίλου είχε προκαλέσει σοκ στις αγορές. Να σημειωθεί πως ο επιχειρηματίας βρισκόταν μπροστά στη πιθανότητα να καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 100 ετών, με τους δικηγόρους του να ζητούν επιείκεια και ποινή έξι ετών, λόγω “νευροδιαφορετικότητας” του πελάτη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr