Σαμαράς: «Δεν υποχωρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Σαμαράς: «Δεν υποχωρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα για συμφωνία ή ρήξη με την κυβέρνηση. 

Επιμένει στις θέσεις της στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων ανεβαίνει καθώς η τρόικα επιστρέφει σήμερα στην προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η συμφωνία αυτή θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, μετά τη λήξη του χθεσινού Ecofin, την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Τρόικα: «Διασφαλίστε το πλεόνασμα πριν το μοιράσετε»

«Η τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα»
«Επίθεση» στην τρόικα, την οποία δεν δίστασε να αποκαλέσει «γωνιακό μαγαζάκι» που «εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα» στη χώρα και έχει «εμμονές που δεν είναι βάσιμες» επεφύλαξε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του με αφορμή την απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς είπε ότι η τρόικα εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτών: «Υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί φορείς, είτε Ελληνες είτε ξένοι, που περνούν από την τρόικα και σου λένε κάντε και αυτό”. Αυτό που έγινε με τα ταξί πριν από λίγα χρόνια ήταν της ίδιας λογικής. Δηλαδή, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας μπήκαν σε μια λογική να εξυπηρετήσουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα» υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ευχαριστημένος με την απελευθέρωση των ταξί, δεδομένης της εποχής κρίσης που διανύουμε: «Τι μπορούμε να πούμε όταν το επάγγελμα σήμερα έχει σοβαρό πρόβλημα και βλέπεις χιλιάδες ταξί να κάθονται; Αυτό είναι σημαντικό επιχείρημα, διότι αν είναι να απελευθερώνεις δήθεν έναν κλάδο και να τον καταστρέφεις ταυτόχρονα, να μην μπορεί να δουλέψει, αυτό δεν λέγεται απελευθέρωση, αλλά καταστροφή… Δεν μπορείς να δημιουργείς ανέργους που είναι και χρεωμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ για συμφωνία με την τρόικα