Σαμαράς: «Δεν θέλω να ξανακούσω τη λέξη Grexit»

Σαμαράς: «Δεν θέλω να ξανακούσω τη λέξη Grexit»

«Θα μείνουμε για πάντα στο ευρώ, δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο» - Λέτα: «Θα ψήφιζα σίγουρα τον Σαμαρά για πρόεδρο της ΕΕ».

«Δεν θέλω να ακούσω ξανά τη λέξη Grexit. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung. Ο Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις χθεσινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για να αντιμετωπίσει το θέμα των ελλειμμάτων, καθώς θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών δανειστών. Ακόμη έκανε λόγο για τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει η Ελλάδα και τόνισε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι η ανεργία, θέμα στο οποίο συμφώνησε απόλυτα με την τοποθέτηση του ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δημοσιονομικό δρόμο, ενώ προηγουμένως θεωρούνταν «χαμένη υπόθεση», και επικαλέστηκε την πρόοδο που επιτελείται ως απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις.

«Συμμαζεύουμε πλέον αυτό το χάλι», δήλωσε στο συνέδριο της Suedeutsche Zeitung, αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος και στην ανάγκη για τα πακέτα διάσωσης των τελευταίων ετών. «Πήγαμε πιο μακριά απ’ όσο πίστευαν πολλοί ότι ήταν δυνατόν πριν από χρόνια. Πολλοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση… όλο και περισσότεροι μιλούν για θεαματικό comeback».
Παράλληλα επισήμανε πως «κανένας δεν περίμενε πως η χώρα θα ανακάμψει τόσο γρήγορα» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα «μακρύ δρόμο μπροστά της» και η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», είπε. «Όμως τώρα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον κάποιο φως στην άκρη του τούνελ». Κατά τον ίδιο, η ύφεση έχει τελειώσει και σύντομα θα αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως η Ελλάδα θα λύσει τα ανοικτά θέματα με την τρόικα προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των δανείων μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη: «Πολλοί έπαινοι, καμία υπόσχεση για την Αθήνα»

Λέτα: «Θα ψήφιζα σίγουρα τον Σαμαρά για πρόεδρο της ΕΕ»
Μετά την Γερμανία και η Ιταλία μέσω του πρωθυπουργού της Ενρίκο Λέτα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Λέτα, από το βήμα του συνεδρίου της Sueddeutsche Zeitung δήλωσε «Θα ψήφιζα σίγουρα τον κ. Σαμαρά για πρόεδρο της ΕΕ» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη στήριξή του προς τη χώρα μας και την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Λέτα στάθηκε ιδιαιτέρως στην προτεραιότητα, όπως είπε, της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων της Ευρώπης, αλλά και στη στροφή προς την ανάπτυξη -κάτι που τονίστηκε και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα, τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί ειδική σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στη Ρώμη, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

 Σόιμπλε: «Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους»

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Σαμαράς παίρνει καλό βαθμό επειδή μας καταδικάζει στη φτώχια»
Ως άλλη μια ευκαιρία διαβεβαίωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μνημονιακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλες του τις διαστάσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά -Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς «παρουσίασε με περηφάνια τον πιο αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό και απέσπασε την αναμενόμενη στήριξη της καγκελαρίου στη συνέχιση της ίδιας συνταγής λιτότητας και ισοπέδωσης».

Αυτό είναι η ουσία της «διαπραγμάτευσης» αλά Σαμαρά, να αποσπά τους καλούς βαθμούς από τους δανειστές επειδή καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.