Σαμαράς: «Είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε»

Σαμαράς: «Είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε»

Η Ελληνική Προεδρία ξεκίνησε την πορεία της από το Μέγαρο Μουσικής. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κήρυξε την έναρξη την Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ από το Μέγαρο Μουσικής.
«Από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης η Ελλάδα, μέχρι το τέλος της προεδρίας θα γίνει σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί, ότι δουλεύει και ότι θα τα καταφέρει» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα επουλώνει τις πληγές της. Οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε. Σήμερα η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία, δεν πρόκειται για μία εναλλαγή. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση, πλήρωσε πιο ακριβά δικά της σφάλματα αλλά και κατασκευαστικές αδυναμίες της ΕΕ, έχει διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες. Ορισμένοι προέβλεπαν και κάποιοι εύχονταν την έξοδο της Ελλάδας από τη ΕΕ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί.

samaras

«Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε συνθήκες ύφεσης. Όλοι μαζί δεν ξεχνάμε γιατί ξεκίνησε η ευρωπαική ενοποίηση και τί πέτυχε μέσα σε πέντε δεκαετίες. Η ΕΕ είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ, μία Ένωση με κοινές αξίες στην οποία κάθε λαός, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, μπορεί να πετύχει με άλλους πολλά. Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι τα τέσσερα προτάγματα που διαμορφώνουν στον σύγχρονο κόσμο. Απαντούμε στην κρίση με περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα βρίσκεται πιο κοντά στις αποφάσεις που τον αφορούν» εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα που περάσαμε τα πιο δύσκολα και αποφύγαμε τα χειρότερα είναι ώρα να νικήσουμε την ύφεση και την ανεργία, είναι ώρα να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την σταθεροποίηση, είναι ώρα να αναπτύξουμε τις θαλάσσιες πολιτικές, είναι ώρα να εμβαθύνουμε την τραπεζική ένωση.

Μπαρόζο: «Η Κομισιόν στηρίζει την Ελληνική προεδρία»

Ρομπάι: «Φόρος τιμής στους Έλληνες για τις προσπάθειες τους»
Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

«Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. Όλοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας, ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε :»Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ανέφερε: «Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος, όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς. Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή».

rompuy

Φαν Ρομπάι: Έτος ανάκαμψης το 2014 για την Ε.Ε.

Μπαρόζο: «Είμαστε μαζί σας»
«Η επιμονή ανταμείβεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι «η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα». Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. «Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα εξέφρασε και αυτός την επιθυμία να «αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε», λέγοντας ότι «οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες». Επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθει η επιτυχία του προγράμματος».

???????????????????????????????????????????????????????????????????

Βενιζέλος: «Μεγάλη ευθύνη η Ελληνική Προεδρία»
«Η ανάληψη της Προεδρίας δεν είναι μια επιλογή. Είναι μια υποχρέωση. Αυτό δίνει και την απάντηση σε κάποιους που καλοπροαίρετα θέτουν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα που ζητάει τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της, να ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που είναι διαπιστευμένοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακριβώς ευρωπαϊκή. Έχουμε πλήρη συνείδηση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της αποστολής αυτής, άρα δεν θεωρούμε ότι είναι εθνικού χαρακτήρα η αποστολή μας αυτή και πρόσθεσε ότι δεν ταυτίζουμε τις εθνικές μας προτεραιότητες, οι οποίες είναι προφανείς, γιατί συνδέονται με την υπέρβαση της κρίσης, με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσουμε ως Προεδρία.

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη για την Ελλάδα το γεγονός ότι ασκεί την Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, που είναι εξάμηνο προεκλογικό, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: «Με καλούς οιωνούς ξεκινάει η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ»

Στουρνάρας: Έχουμε πετύχει τους στόχους μας για το 2013

Tα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας είναι εμφανή. Έχουμε πετύχει τους στόχους μας για το 2013 και κατά κάποιο τρόπο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους αυτούς. Σίγουρα όπως γνωρίζετε στην επιστήμη της οικονομίας, υπάρχει βέβαια μία καθυστέρηση μεταξύ της βελτίωσης των αριθμητικών στοιχείων και την ευημερία των πολιτών. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το 2014 ουσιαστικά θα αποδείξει ότι θα νοιώσει ο ελληνικός λαός αυτή τη βελτίωση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε μαζί τους, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την χώρα μας.

Ο κ.Στουρνάρας έκανε αναφορά στις εκτιμήσεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει σταθεροποίηση του ποσοστού ανεργίας και μάλιστα έχουμε και κάποια ελαφρά μείωση. Το 2014 λοιπόν θα δούμε και περισσότερες βελτιώσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.