Μπαρόζο: «Η Κομισιόν στηρίζει την Ελληνική προεδρία»

Μπαρόζο: «Η Κομισιόν στηρίζει την Ελληνική προεδρία»

«Αφήνουμε πίσω μας την κρίση - Εθνικές εκλογές το 2016» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Κοινές δηλώσεις από το Ζάππειο έκαναν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την συνάντηση τους.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως η «Ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και η μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν» . Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είπε ότι «το 2013 είχα πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ όπως είχα πει είναι πίσω μας. Βγαίνουμε από την ύφεση, πιστεύω ότι η Ελλάδα εφέτος θα βγει από την κρίση. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών.

Για την Ελλάδα υπάρχει μια αντίληψη που δεν είναι σωστή. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να κατασπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα. Σε μία χώρα,όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους».

Διαβάστε ακόμη: Απών ο Αλέξης Τσίπρας από τις εκδηλώσεις για την έναρξη της προεδρίας

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο», καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία. Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει, είπε, προσθέτοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την ΕΕ, γι αυτόν το λόγο οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν τον δρόμο, θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλήματων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση με τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση».

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση” συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό οι αρχές θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη και η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής. Είναι μετά η εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα κατασκευαστικά προβλήματα που ανέδειξε η κρίση για να διασφαλίσουμε το ευρώ».

Εκλογές το 2016
«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφορόφορους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, και για τα παιδιά τους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει ζωή μετά το χρέος;

«Εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής του κ. Σαμαρά στην κ. Μέρκελ»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ομιλία Σαμαρά, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της». Με βάση τη θέση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της ότι οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά , δεν ξεφεύγουν από τη γνωστή πεπατημένη των γενικόλογων αναφορών στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, με κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού και χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση που να διασφαλίζει αυτούς τους στόχους.

Η κυβέρνηση, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στα μνημόνια, με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Αρνείται να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα που της παρουσιάζεται για να διαπραγματευτεί την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με τελευταίο παράδειγμα την έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «τη στιγμή που το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποδομείται από τους εκφραστές της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας, και οι ευρωπαϊκοί λαοί στενάζουν υπό το καθεστώς το μνημονίων, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, αλλά και σύγκρουσης με τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».-