Σαμαράς-Νετανιάχου: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

Σαμαράς-Νετανιάχου: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

Να επενδύσουν στην Ελλάδα καλεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τους επιχειρηματίες - Υπεγράφησαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας.

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αντώνης Σαμαράς και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση, ενώ ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Με αφορμή τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως και οι δύο λαοί υπέφεραν στο παρελθόν από τον ναζισμό και επανέλαβε τη φράση «ποτέ ξανά φασισμός».

Ο κ. Σαμαράς στην πορεία αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που «είναι δεσμευμένα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι τρεις χώρες μπορούν να δώσουν την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας.

«Υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε, είναι μόνον η αρχή», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση και προέτρεψε τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, «όμως, οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα. Ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».

Ο κ. Νετανιάχου συνεχάρη επίσης τον κ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση των νεοναζιστών, λέγοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Ισραήλ έχουν μακρά ιστορία, Αθήνα και Ιερουσαλήμ είναι οι κοιτίδες του δυτικού πολιτισμού, σήμερα, όμως, είναι δύο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο κ. Νετανιάχου έκανε ακόμη εκτεταμένη αναφορά στο θέμα του Ιράν και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις που κάνει η χώρα αυτή είναι υπεκφυγές για να κερδίσει χρόνο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της ασφάλειας και του τουρισμού.

Διαβάστε ακόμη: Οικονομικός άξονας Ελλάδας-Ισραήλ για ενέργεια και τουρισμό

Μετά τις συναντήσεις των υπουργών υπογράφηκαν μία σειρά συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας:

– Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Ναυτική Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

– Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας η Όλγα Κεφαλογιάννη

– Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση του εγκλήματος και την πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση ο Νίκος Δένδιας.

– Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης.

– Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

– Διακηρυξη για συνεργασία στη Ναυτική Εκπαίδευση ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

– Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψε ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος.

– Συνεργασία για παραγωγή Ταινιών υπέγραψε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Βενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Γουιλιέλμος Αντωνίου

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων»