Σαμαράς: «Τα stress tests ξεπέρασαν κάθε προσδοκία»

Σαμαράς: «Τα stress tests ξεπέρασαν κάθε προσδοκία»

Ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών στη δοκιμασία της ΕΚΤ.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του αναφορικά με τα αποτελέσματα των δοκιμασιών κεφαλαιακής αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών εξέφρασε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού: «Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο.

Τα αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, σημαίνουν ότι μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ, ενώ τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «μπορούν εύκολα να  υπάρξουν  πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις  που δεν είναι ούτε νέο  δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών».

Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι τα αποτελέσματα μπορούν επίσης  να σηματοδοτήσουν:

– την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης,

– την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες,

– την επιστροφή καταθέσεων.

«Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους  “τραπεζίτες”», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζοντας ότι «τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν, χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά».

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρύβοντας ότι αυτή έγινε με μόνιμη υποθήκη τα δικαιώματα του λαού, ενώ και η μετάβαση σ’ ένα άλλο πλαίσιο χρηματοδότησης, στηριγμένο στους μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, δε θα σημαίνει για το λαό τίποτα παρά τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τα “κόκκινα” δάνεια, ο κ. Σαμαράς μιλά για τις αντοχές των τραπεζών που έχουν πάρει πάνω από 200 δισ. ευρώ εγγυήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, χρήματα που προέρχονται από τις πλάτες των Ελλήνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Stress tests: Έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ για 25 τράπεζες

ΤτΕ: Alpha Βank, Πειραιώς και Εθνική δεν εμφανίζουν υστέρηση κεφαλαίων

Περνά το stress test η Τράπεζα Πειραιώς

«Πράσινο φως» από την ΕΚΤ στην Alpha Bank

Ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών για την έκβαση των stress tests