Σας έχει κουράσει η τεχνολογία; Αυτό το φινλανδικό νησί είναι ο απόλυτος προορισμός για «ψηφιακή νηστεία»

Σας έχει κουράσει η τεχνολογία; Αυτό το φινλανδικό νησί είναι ο απόλυτος προορισμός για «ψηφιακή νηστεία»
Photo: pixabay.com
Μια νησιωτική πόλη στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου κήρυξε καλοκαίρι «ψηφιακής νηστείας» χωρίς κινητό τηλέφωνο. Δείτε πώς να αποσυνδεθείτε στις διακοπές σας.

Το κινητό σας τηλέφωνο δεν «δοκιμάζει» πρώτο τα πιάτα, εάν κάνετε διακοπές στο νησί Ulko-Tammio στη Φινλανδία, την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου.

Ο πειρασμός να μπείτε στο Instagram και να επιδείξετε το εντυπωσιακό δείπνο σας θα πρέπει να περιμένει γιατί το νησί, που περιγράφεται ως «το κόσμημα του Ανατολικού Κόλπου της Φινλανδίας», έχει δηλώσει ότι δεν επιτρέπει κινητά τηλέφωνα αυτό το καλοκαίρι.

Οι επισκέπτες «θα κληθούν να κρατήσουν τα κινητά τηλέφωνά τους στις τσέπες τους», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του νησιού, το οποίο λέει ότι η σύσταση είναι η πρώτη του είδους της παγκοσμίως. «Ο στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τους παραθεριστές να σβήσουν τις έξυπνες συσκευές τους, να κάνουν ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να απολαύσουν τη φύση».

Για να μην φοβάστε… οι ντόπιοι δεν σας αναγκάσουν κλειδώνοντας το τηλέφωνό σας σε κάποιο χρηματοκιβώτιο. Η ανακοίνωση είναι εθελοντική και έχει σκοπό να ενθαρρύνει ένα καλοκαίρι «ψηφιακής νηστείας».

«Ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα οικειοθελώς και να εστιάσουν τις αισθήσεις τους στη φύση και όχι στα τηλέφωνά τους. Αυτή είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους φυσικούς και ψυχαγωγικούς προορισμούς», λέει στο δελτίο τύπου ο Τζόελ Χέινο, διευθυντής της Parks & Wildlife Finland.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκστρατεία έχει και επιστημονική υποστήριξη.

Όλοι γνωρίζουμε πώς νιώθουμε όταν τα λίγα λεπτά που λέμε ότι θα αφιερώσουμε εξερευνώντας το διαδίκτυο στο κινητό μας μετατρέπονται σε ώρες. Ο συνεχής χρόνος προσήλωσης στην οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους και κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να μειώσει τις διαπροσωπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την παραγωγικότητα.

«Χάσαμε την ‘τέχνη’ της διαπροσωπικής επικοινωνίας», λέει η Τζένιφερ Κέλμαν, κοινωνική λειτουργός και ειδικός ψυχικής υγείας στην JustAnswer. «Είμαστε όλοι τόσο πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε την ψυχική μας υγεία, τον οικογενειακό μας χρόνο, τον χρόνο της φιλίας μας… Για ποιο πράγμα; Σε βάρος του εαυτού μας».

Οι διακοπές είναι μια εποχή για να δοκιμάσουμε κάτι νέο και να αποκομίσουμε τα οφέλη της άδειάς μας. Επομένως, η αποσύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της εξουθένωσης.

Για να εκτιμήσετε τις εκδρομές πεζοπορίας στο εθνικό δάσος, τη θέα στη θάλασσα και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα στο Ulko-Tammio, το νησί λέει ότι το κινητό τηλέφωνο μπορεί να «περιμένει» – επειδή το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι άνθρωποι δεν είναι προορισμένοι να είναι κολλημένοι στις οθόνες όλη την ώρα. Ακόμη και μια σύντομη ‘ψηφιακή νηστεία’ μπορεί να είναι χρήσιμη, να βελτιώσει την ευημερία μας και να βοηθήσει στην ανακούφιση από συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης», λέει ο Τέρχι Μούστονεν στο δελτίο τύπου, ψυχολόγος και διευθυντής των προγραμμάτων Limitless Gaming και Limitless Social Media του Ιδρύματος Sosped.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στη Φινλανδία για να δεσμευτείτε σε μια «ψηφιακή αποτοξίνωση». Εάν θέλετε να αποσυνδεθείτε όπου κι αν βρίσκεστε, ξεκινήστε τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com