Σας συμβουλεύουν να αναπτύξετε τις στρατηγικές δεξιότητές σας; Ήρθε η ώρα να μάθετε πως

Σας συμβουλεύουν να αναπτύξετε τις στρατηγικές δεξιότητές σας; Ήρθε η ώρα να μάθετε πως
Chess pieces on chessboard --- Image by © Royalty-Free/Corbis Photo:
Ο στρατηγικός στοχασμός δεν αφορά μόνο τα ανώτερα στελέχη.

Εάν έχετε λάβει ποτέ σχόλια που λένε ότι πρέπει να είστε πιο στρατηγικοί, γνωρίζετε πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι όλο αυτό. Και βέβαια, η ανατροφοδότηση αυτή σπάνια συνοδεύεται από συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε. Η ακόλουθη πραγματική μαρτυρία θα μπορούσε να είναι και δική σας, ίσως: «Μου είπαν ότι πρέπει να σκέφτομαι την ευρύτερη εικόνα και να είμαι πιο στρατηγικός. Ένιωσα σαν να μου είχε δοθεί ο ορισμός μιας λέξης χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη. Δεν ήταν καθόλου χρήσιμο».

Ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες μπορείτε να προβείτε για να γίνετε πιο στρατηγικοί στον τρέχοντα ρόλο σας;

Ξεκινήστε αλλάζοντας τη νοοτροπία σας. Εάν πιστεύετε ότι η στρατηγική σκέψη είναι μόνο για τα ανώτερα στελέχη, ξανασκεφτείτε το. Η στρατηγική σκέψη μπορεί και πρέπει να λαμβάνει χώρα σε κάθε επίπεδο του οργανισμού – είναι ένα από αυτά τα άγραφα κομμάτια όλων των αγγελιών θέσεων εργασίας. Αν αγνοήσετε αυτό το γεγονός κινδυνεύετε να χάσετε την προαγωγή ή να σας μειώσουν τον προϋπολογισμό επειδή η στρατηγική συμβολή του τμήματος σας είναι ασαφής.

Αφού αποδεχτείτε ότι η στρατηγική σκέψη είναι μέρος της δουλειάς σας, επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη κάποιων βασικών ικανοτήτων που αποδεικνύουν τον στρατηγικό σας προσανατολισμό.

Καταρχήν, προκειμένου να είστε στρατηγικοί, χρειάζεστε μια άριστη κατανόηση του πλαισίου του κλάδου, των τάσεων και των παραγόντων που τροφοδοτούν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν αρκεί μια εκτίμηση, σε διανοητικό επίπεδο, της σημασίας της συλλογής τωρινών δεδομένων και της αναζήτησης τάσεων. Πρέπει επίσης να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας εργασία το να ερευνάτε και να συνθέτετε τις βαθύτερες τάσεις. Για παράδειγμα, δώστε προσοχή στα ζητήματα που παρουσιάζονται ξανά και ξανά στον οργανισμό σας και εντοπίστε τα κοινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας.

Επιπλέον, πρέπει να επικοινωνείτε με συναδέλφους σας, τόσο στην εταιρεία όσο και στον κλάδο σας, για να κατανοήσετε τις παρατηρήσεις τους που αφορούν την αγορά. Στη συνέχεια, μοιραστείτε τα ευρήματά σας με τα μέλη του δικτύου σας.

Εξασκηθείτε στη χρήση της στρατηγικής σκέψης ρωτώντας τον εαυτό σας: «Πώς μπορώ να διευρύνω αυτό που αντιλαμβάνομαι;» Οι ερωτήσεις είναι η γλώσσα της στρατηγικής. Γίνετε πιο περίεργοι και εξετάστε τις πληροφορίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ώστε να δείτε διαφορετικές δυνατότητες, διαφορετικές προσεγγίσεις, και διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα.

Οι στρατηγικοί στοχαστές γνωρίζουν επίσης πώς να χρησιμοποιούν τη γλώσσα. Ορίζουν προτεραιότητες και βάζουν τις σκέψεις τους σε μια σειρά. Διαμορφώνουν τη λεκτική και γραπτή επικοινωνία τους με τρόπο που να βοηθά το κοινό τους να επικεντρωθεί στο βασικό τους μήνυμα. Δεν μένουν στην επιφάνεια και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μιλάνε για τις υποκείμενες υποθέσεις. Και οι πραγματικά ταλαντούχοι στρατηγικοί στοχαστές καθοδηγούν το κοινό τους σε μια διαδικασία εντοπισμού των βασικών ζητημάτων, διαμόρφωσης μιας κοινής κατανόησης, και προσδιορισμού των στρατηγικών επιλογών.