Σαββίδης σε Πούτιν: «Δώστε ένα χέρι βοηθείας στον ελληνικό λαό»

Σαββίδης σε Πούτιν: «Δώστε ένα χέρι βοηθείας στον ελληνικό λαό»

Επιστολή του προέδρου του απόδημου ελληνισμού της Ρωσίας στον Ρώσο πρόεδρο για το εμπάργκο - Η ΕΕ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς, σύμφωνα με τη FAZ. 

Ως πρόεδρος του απόδημου ελληνισμού της Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων.

Με αυτή ζητάει από τον Ρώσο πρόεδρο να «δώσει ένα χέρι βοηθείας στον αδελφό ελληνικό λαό και, κατ “εξαίρεση, να εξετάσετε το ενδεχόμενο τροποποίησης του καταλόγου των απαγορευμένων για εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία εμπορευμάτων, μέρος των γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Απευθύνω έκκληση σε σας, ως Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ορθοδόξων Χριστιανών μετά τις πολυάριθμες αιτήσεις για βοήθεια που έρχονται σε μένα από τον ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ελλάδα, Έλληνες μετανάστες από την πρώην ΕΣΣΔ, οι συντάξεις και οι μισθοί τους οποίους, και, κατά συνέπεια, η ζωή είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία βιώνει μια μεγάλη κρίση. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βάλει ένα στοίχημα σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία – το οποίο είναι η άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, την υλοποίηση κοινών επενδυτικών σχεδίων στη βιομηχανία, έχει αναπτύξει σταθερές σχέσεις με την εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων, την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών.

H εισαγωγή της Ελλάδας στο ρωσικό εμπάργκο για τα τρόφιμα από τις χώρες της ΕΟΚ, μπορεί να αποτελέσει ένα μοιραίο πλήγμα για την οικονομία της Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των Ελλήνων αγροτών, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των οποίων βασίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ελλάδα εντείνεται η πολιτική πάλη. Οι Έλληνες είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν υποστηρίζουν την στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου, που προκαλείται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, και ζητούν την αναθεώρηση της κυβέρνησής τους, που ενέκρινε την πολιτική, υπενθυμίζοντας την μακραίωνη πολιτιστική και τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφών λαών με την ίδια πίστη.

Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, ζητώ την κατανόηση και την αποδοχή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ως ένα μέτρο στις ενέργειες της Δύσης, αλλά σας καλώ να δώσετε ένα χέρι βοηθείας στον αδελφό ελληνικό λαό και, κατ “εξαίρεση, να εξετάσετε το ενδεχόμενο τροποποίησης του καταλόγου των απαγορευμένων για εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία εμπορευμάτων, μέρος των γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα.

Μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τις ρωσο-ελληνικές σχέσεις, θα δώσει ώθηση για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την ενίσχυση της αρχής της Ρωσίας, ως προστάτης όλων των Ορθοδόξων λαών».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί το εμπάργκο απειλεί την εύθραυστη ελληνική ανάκαμψη

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις από την Ε.Ε.
Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις των πρωτοβουλιών την ΕΕ για τα αλλοιώσιμα οπωροκηπευτικά προϊόντα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω του… ρωσικού εμπάργκο. Εξετάζει επίσης μέτρα και για τα ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Dacian Cioloș «αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης απαιτεί ταχύτερη και καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα της αγοράς ανά τομέα».

Με το στόχο αυτό, όπως είπε, καθιερώνεται ένας ενισχυμένος μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς στον οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη. Θα γίνονται συναντήσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών σε εβδομαδιαία βάση, για όσο χρειαστεί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «παρακολουθούμε κάθε κλάδο και κάθε αγορά και θα λαμβάνω μέτρα μόλις αναδύονται οι κίνδυνοι. Μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής, έχουμε τα δημοσιονομικά και νομικά μέσα για την ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης, από κοινού με τα κράτη μέλη. Πρωταρχικός στόχος είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

FAZ: H ΕΕ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς
Η ΕΕ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο και των γεγονότων στην Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στα «ευπαθή προϊόντα», εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle

Συγκεκριμένα, σε εκτενή ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της» για προϊόντα όπως τα αγγούρια και τις πιπεριές, ενώ «πρόσφατα είχε ήδη αποφασίσει να στηρίξει την αγορά στα ροδάκινα». Συγκεκριμένα στοιχεία και ποσά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει προϋπολογισμό για ενδεχόμενες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 423 εκατ. ευρώ.

Η Frankfurter Allgemeine κάνει λόγο για «εξάρτηση» των ευρωπαίων παραγωγών από τη ρωσική αγορά στα ροδάκινα, όπου οι εισαγωγές από την ΕΕ αποτελούν το 78% του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών. Σε ευπαθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μάλιστα το 93%, στα μήλα 62%, στα αχλάδια 26%. Πιο χαμηλά είναι τα μερίδια αγοράς των Ευρωπαίων στα τυριά (29%) και το βούτυρο (10%). Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση τις εξελίξεις στις αγορές, ενώ συγκαλούν και έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία για την ενδεχόμενη προσπάθεια τρίτων χωρών να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να προωθήσουν δικά τους προϊόντα στη ρωσική αγορά, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι.