Σχεδόν 20 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την υφήλιο

Σχεδόν 20 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την υφήλιο
epa09055633 A health worker extracts a dose of the AstraZeneca COVID-19 vaccine during a vaccination drive at a hospital in Paranaque City, Metro Manila, Philippines 06 March 2021. The arrival of the AstraZeneca vaccines from Europe follows the shipment of Sinovac vaccines from China, as the Philippines continues its COVID-19 vaccination campaign. EPA/ROLEX DELA PENA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κόσμος έφτασε σε άλλο ένα ζοφερό ορόσημο στη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού: η ανθρωπότητα μέτρησε 5 εκατομμύρια θανάτους. Ένας συγκλονιστικός αριθμός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σίγουρα μεγαλύτερος. Πρόκειται επίσης για ένα νούμερο που θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού σχεδόν 20 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας τα κρούσματα σημειώνουν αύξηση. Σύμφωνα με τους New York Times οι νέες λοιμώξεις ανέβηκαν 6% σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 432.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Τα νέα δεδομένα επικηρώνουν πως οι αντοχές των κυβερνήσεων σε όλη την υφήλιο συνεχίζουν να δοκιμάζονται.

Όμως ο κορωνοϊός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις φτωχές χώρες, οι οποίες είχαν εξαρχής περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια. Τα κράτη αυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου σημαντικού μέρους της Αφρικής και τμημάτων της Μέσης Ανατολής.

Αν και σχεδόν το ήμισυ (49,7%) του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, μέχρι την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου μόλις το 3,9% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν εμβολιαστεί. Σε αντίθεση με τα κράτη υψηλού εισοδήματος, όπου το ποσοστό εμβολιασμών έχει φτάσει το 72%.

Όπως αναφέρει το Our World in Data, το οποίο συλλέγει πληροφορίες από τις τοπικές κυβερνήσεις, 17 χώρες -συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν, της Νιγηρίας και της Αιθιοπίας- έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 3% του πληθυσμού τους. Άλλες 14, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Γκάνας και της Σενεγάλης, βρίσκονται κάτω από 10% στα επίπεδα εμβολιασμού.

Αντίθετα, ορισμένα κράτη έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ινδία (52,9%), το Μεξικό (57,3%) και το Βιετνάμ (59,1) έχουν εμβολιάσει πάνω από τους μισούς πολίτες τους.

Ανά ήπειρο, η Νότια Αμερική ηγείται παγκοσμίως στο ποσοστό εμβολιασμένων με το 67% να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Σε παρόμοιο επίπεδο κινούνται οι ΗΠΑ, όπου το 66,9% των Αμερικανών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, σύμφωνα με το CDC.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου, αν και σχεδόν 20 εκατομμύρια έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση. Συνολικά, το 5,9% των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ έχει λάβει αναμνηστική δόση, σε σύγκριση με το 14,5% στην Τουρκία, το 30% στη Χιλή και το 45% στο Ισραήλ. Ωστόσο, η εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, παραμένει υψηλή σε όλες τις Η.Π.Α.

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε για επείγουσα χρήση και το ινδικό εμβόλιο Covaxin, μια εξέλιξη που θα βοηθήσει στην παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού κατά της Covid-19.