Σε 40 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο υπεύθυνος «της μεγαλύτερης διαρροής πληροφοριών» της CIA

Σε 40 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο υπεύθυνος «της μεγαλύτερης διαρροής πληροφοριών» της CIA
Central Intelligence Agency seal is displayed on a mobile phone screen for illustration photo. Krakow, Poland on February 2nd, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο Τζόσουα Σούλτε έκανε τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών, στην ιστορία της CIA. Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης.

O Τζόσουα Σούλτε πέρασε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έκανε τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών της CIA, στην ιστορία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την κύρια υπηρεσία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών που αφορούν τους πάντες και τα πάντα, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Σούλτε εργαζόταν στην CIA ως μηχανικός υπολογιστών στο Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου. Δηλαδή, είχε πρόσβαση στα πάντα. Δημιούργησε ένα ‘εργαλείο’ ώστε να μπορεί να αφαιρεί ό,τι πληροφορία ήθελε, χωρίς να αφήνει ‘ίχνη’.

Μετά έδωσε τα ‘τιμαλφή’ του στο WikiLeaks. Ο κόσμος ζούσε στο 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη δίκη του, είχε εκνευριστεί με την απόφαση της υπηρεσίας του να προσλάβει εργολάβο για να κάνει κάτι που κατασκεύαζε ήδη ο ίδιος.

Άρχισε να τσακώνεται με τη διοίκηση και έναν συνάδελφο του, έναντι του οποίου εξασφάλισε περιοριστικά μέτρα. Τελικά, αποχώρησε από τη CIA το Νοέμβριο του 2016. Το Μάρτιο του 2017 το WikiLeaks δημοσίευσε την πρώτη ‘δόση’ των διαρροών του.

Το 2022 καταδικάστηκε για παράνομη συλλογή και μετάδοση πληροφοριών εθνικής άμυνας και παρεμπόδιση ποινικής έρευνας και διαδικασίας ενόρκων, μεταξύ διαφόρων άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2023 κρίθηκε ένοχος για λήψη, κατοχή και μεταφορά παιδικής πορνογραφίας και την Πέμπτη 1/2 καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης.

Στη δίκη του υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του. Είπε πως ζούμε έναν «πόλεμο πληροφοριών» ως προς τη δημοσίευση άκρως απόρρητων δεδομένων.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ντέμιαν Ουίλιαμς είπε πως «πρόδωσε τη χώρα του διαπράττοντας μερικά από τα πιο θρασύς, ειδεχθή εγκλήματα κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία.

Προκάλεσε ανείπωτη ζημιά στην εθνική μας ασφάλεια, στην προσπάθειά του να εκδικηθεί τη CIA για την απάντησή της στις παραβιάσεις της ασφάλειας που έκανε, ενώ εργαζόταν εκεί».

Σύμφωνα πάντα, με τον εισαγγελέα όταν το FBI ‘έπιασε’ τον Σούλτε, εκείνος ενέτεινε τις προσπάθειες του, ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο έθνος.

«Συγκέντρωσε χιλιάδες χιλιάδες βίντεο και εικόνες παιδιών που υποβλήθηκαν σε νοσηρή κακοποίηση για τη δική του προσωπική ικανοποίηση.

Έτσι σήμερα καταδικάζεται για προδοσία και για κατοχή φρικτού πορνογραφικού υλικού».

Η ποινή του είναι 40 χρόνια φυλάκισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr