Σε αυτή τη χώρα δεν τρώνε πλέον Big Mac

Σε αυτή τη χώρα δεν τρώνε πλέον Big Mac
FILE - This Tuesday, Jan. 21, 2014, file photo showsa McDonald's Big Mac sandwich at a McDonald's restaurant in Robinson Township, Pa. The worldís biggest hamburger chain is confronting unappetizing questions as part of a U.S. campaign to beat back perceptions that it serves Frankenfood. The company has run similar campaigns in Canada and Australia and said Monday, Oct. 13, 2014, itís bringing the effort to its flagship market. (AP Photo/Gene J. Puskar, File)

Η MacDonald’s δεν μπορεί πλέον να βρει ένα από τα βασικά συστατικά εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης.

Είναι ένα ακόμη σημάδι ότι ο δυτικός τρόπος ζωής στη Βενεζουέλα σιγά-σιγά φθίνει; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποτελεί τη χώρα στην οποία όσοι θελήσουν να φάνε στα MacDonald’s δεν θα βρίσκουν πλέον το διάσημο Big Mac.

Η αλυσίδα Arcos Dorados που αποτελεί το μεγαλύτερο franchise των MacDonald’s στον κόσμο, γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι αδυνατεί πλέον να προμηθευτεί το γλυκό ψωμάκι που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μπιφτέκια του Big Mac.

Όσο λοιπόν αναζητάται λύση σε αυτό το περίεργο πρόβλημα, οι καταναλωτές θα πρέπει να στραφούν σε άλλα μπέργκερ.

Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν περίμενε, βέβαια, την έλλειψη των Big Mac για να επιδεινωθεί, καθώς οι ελλείψεις βασικών αγαθών και τροφίμων μαστίζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δεινή θέση και το υποτιμημένο νόμισμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις διεθνείς απαιτήσεις και την ανάγκη εισαγωγών τροφίμων.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος και ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 700%. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας φτάνουν περίπου τα 11,9 δισ. δολάρια, όπως έχει ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Πριν από δυο χρόνια το ποσό αυτό βρισκόταν στα 20 δισ. δολάρια.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο η Βενεζουέλα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 5 δισ. για ομόλογα που λήγουν. Γι’ αυτό και πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν πως το φθινόπωρο ίσως σημάνει η ώρα της κρίσης για τη λατινοαμερικανική χώρα.