Σε αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου προχώρησε το Facebook

Σε αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου προχώρησε το Facebook
Photo:

Το Facebook θέλει να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος των οικονομικών ανισοτήτων στη Silicon Valley.

Στα 15 δολάρια διαμορφώνεται πλέον το ωρομίσθιο στο Facebook για τους μη μόνιμους υπαλλήλους του. Η δημοφιλής εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί παράλληλα από τους προμηθευτές της να αυξήσουν τους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων τους.

Η αύξηση του ωρομισθίου αφορά στο μη μόνιμο προσωπικό του Facebook, όπως είναι το προσωπικό στην καφετέρια, οι υπεύθυνοι καθαριότητας, οι επιστάτες, οι φύλακες και οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας και τίθεται σε αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό θα αυξήσει η απόφαση αυτή την αμοιβή για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους της εταιρείας. Είναι, πάντως, βέβαιο πως τα 15 δολάρια ανά ώρα είναι ένα ωρομίσθιο κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των ωρομισθίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, το προσωπικό θα δικαιούται επίσης το λιγότερο δύο εβδομάδες άδεια με αποδοχές και ένα επίδομα 4.000 δολαρίων για νέα μέλη οικογενείας, για όσους γονείς δεν δικαιούνται γονικής άδειας, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ.

Για πολλούς, αυτές οι σημαντικές διαφορές καταδεικνύουν την δύναμη και την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων. Η κίνηση του Facebook έχει ως στόχο να συρρικνωθεί το διαρκώς διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα στη Silicon Valley, ενώ σε παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν προχωρήσει και άλλες εταιρείες όπως η Ikea, Gap, η Wal-Mart, η Target, και η TJ Maxx.