Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα και σήμερα – «Θύμα» των αμερικανικών κυρώσεων το ρούβλι

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα και σήμερα – «Θύμα» των αμερικανικών κυρώσεων το ρούβλι
epa04899937 An elderly stock investor sits in front of an electronic screen showing the stock composite index at a brokerage house in Beijing, China, 27 August 2015. Chinese stock markets rebound on 27 August with the benchmark Shanghai Composite Index rising 5.34 percent to 3,083.59 points and the Shenzhen Component Index added 3.58 percent to close at 10,254.35 points. EPA/WU HONG

Για το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στην Τουρκία προειδοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές καθώς η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της φέτος.

Σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 15:34 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση περίπου 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 5,45 λίρες ανά δολάριο.

Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και, πιο πρόσφατα, για την εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 αναμένεται γύρω στο 3-4% και ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια από τις βασικές ανησυχίες για την τουρκική οικονομία, θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αρμόδιος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ανακοινώσει αύριο το πιο πρόσφατο σχέδιό του για την οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το ΔΝΤ ή να ζητήσει κάποια άλλη εξωτερική βοήθεια. Διαφορετικά, τα capital controls φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη πιθανότητα», δήλωσε ο Σάλμαν Άχμεντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Lombard Odier, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των οικονομικών αναλυτών για πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Το ρωσικό ρούβλι σημείωσε βουτιά αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις, καθώς κατέληξε ότι η Μόσχα είχε χρησιμοποιήσει έναν νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται. Το ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2016, στα 66,1 ρούβλια ανά δολάριο.

Καλύτερα ήταν τα πράγματα στην Ασία. Το ράλι στις κινεζικές μετοχές βοήθησε να αντισταθμιστεί κάπως η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού το Πεκίνο ανταπέδωσε τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC40 σημείωσαν νωρίτερα πτώση 0,7%, 0,3% και 0,4% αντίστοιχα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street υποδήλωναν σταθεροποιητικό άνοιγμα στη Νέα Υόρκη, αλλά αυτό φαίνεται μάλλο παραπλανητικό καθώς οι σημαντικές εξελίξεις είναι στις αγορές συναλλάγματος.

Τα blue chips στη Σανγκάη έκλεισαν με άνοδο 2,5%, ύστερα από αναφορές για πιθανή κρατική στήριξη προς τις εγχώριες τεχνολογικές επιχειρήσεις, το τελευταίο σε μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασε το Πεκίνο καθώς επιδεινώνεται η εμπορική διαμάχη.

Τα κέρδη των κινεζικών μετοχών βοήθησαν τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού να αντιστρέψει τις αρχικές απώλειες και να καταγράψει άνοδο 0,5%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,2%.

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι η Κίνα οφείλει να ανταποδώσει τους αμερικανικούς δασμούς και ότι το Πεκίνο διαθέτει την αυτοπεποίθηση και τα μέσα να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.

Τα σχόλια αυτά, που μεταδόθηκαν από την πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου, ακολουθούν την αναγγελία της επιβολής επιπρόσθετων δασμών 25% σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης αξίας 16 δισεκ. δολαρίων αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι δασμοί θα επιβληθούν στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και άλλα προϊόντα πετρελαίου, αλλά όχι στο αργό πετρέλαιο.

Η αγορά πετρέλαιου αντέδρασε άσχημα στην είδηση, σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%. Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν κάπως σήμερα, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 13 σεντς στα 66,80 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο μπρεντ να διατηρείται νωρίτερα στα 72,27 δολάρια.