Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος στο λιανεμπόριο – Εκπτώσεις και τουρισμός δεν «βοήθησαν»

Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος στο λιανεμπόριο – Εκπτώσεις και τουρισμός δεν «βοήθησαν»

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων ο τζίρος υποχώρησε κατά 9,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας λόγω της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 1,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία αφορούν στον  κύκλο εργασιών που πραγματοποίησε το λιανεμπόριο τον Ιούνιο, με βάση τα οποία ο τζίρος υποχώρησε κατά 5,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015. Σύμφωνα με την Καθημερινή, μείωση κατά 3,6% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο, σημείωσε  ο γενικός δείκτης όγκου πωλήσεων, με τις περισσότερες κατηγορίες να κινούνται πτωτικά.

Εξαίρεση αποτελούν οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα που αυξήθηκαν κατά 11,9%. Το στοιχείο αυτό, έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρύτερη τάση των αγορών που μετατοπίζεται από τις τοπικές αγορές και τις γειτονιές, στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Οι πωλήσεις κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων το 2016 σε σχέση με το 2015:

  • Το 53% των επιχειρήσεων δηλώνει πτώση
  • Το 33% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα
  • Το 14% των επιχειερήσεων είδε άνοδο στον τζίρο

Σε ένα ασθενικό τρίμηνο παραπέμπουν άλλωστε τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για τις πωλήσεις του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, με βάση τα οποία ο τζίρος υποχώρησε κατά 9,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο για το 2015.

Οπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιεί το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ σε τυχαίο δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων, το

Ωστόσο, η όποια σύγκριση σε σχέση με την περσινή περίοδο  δεν μπορεί δεν είναι ασφαλής, καθώς οι εκπτώσεις είχαν συμπέσει με τα capital controls και την τραπεζική αργία. Ούτε όμως η τουριστική περίοδος, μπόρεσε να αναστείλει την πτωτική πορεία του τζίρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, «η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του εμπορίου και να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, καθώς η πτωτική πορεία των θερινών εκπτώσεων ακολούθησε το υφεσιακό κλίμα και επιβεβαίωσε ότι οι υπερβολικοί φόροι στράγγιξαν την κατανάλωση».