Σε έντονο κλίμα η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων στη Βουλή

Σε έντονο κλίμα η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων στη Βουλή

Κριτική από τους φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών - «Όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους», απαντά ο ΥΠΟΙΚ.

«Όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν φέρνετε προτάσεις, να φέρνετε και ισοδύναμα». Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε στα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Στουρνάρας άδραξε επίσης της ευκαιρίας να χαρακτηρίσει «παραμύθια της Χαλιμάς που δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα» όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τόμσεν τον παρακίνησε να πάρει μέτρα από τη στιγμή που πρόκειται να φύγει από το υπουργείο.

Ο υπουργός Οικονομικών άκουσε εκπροσώπους να τον επικρίνουν προσωπικά, λέγοντας πως αντί να προχωρήσει σε φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές, ασκεί «ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις στους πολίτες και υπερφορολόγηση». Από την ακρόαση ξεχωρίζει η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ-ΔΟΥ που εκτίμησε ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τη φορολογία ακινήτων δεν θα εισπραχθούν, διότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα και κατηγόρησε τον υπουργό επειδή έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των off shore. Αλλά και ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «Ηρώδη», που «στέλνει τους ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς το νομοσχέδιο και τις παρατηρήσεις των φορέων,ο κ. Στουρνάρας επανήλθε με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. για να επισημάνει ότι ο φόρος είναι στο 1,6% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κινείται πιο ψηλά.

Διαβάστε ακόμη: Όλες οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων

Ο υπουργός απαντώντας στο επίμονο αίτημα γενναίων εκπτώσεων για τα ξενοίκιαστα ακίνητα είπε ότι «δεν υπάρχει τρόπος για τα ξενοίκιαστα ακίνητα», διότι είναι δύσκολο να υπάρχει διάκριση ως προς ποια είναι προς αξιοποίηση, ποια είναι εξοχικά κλπ. Είπε επίσης ότι «δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια» και παρέπεμψε στην απογευματινή συνεδρίαση κατά την οποία, όπως διαβεβαίωσε, θα δώσει διευκρινίσεις ο κ. Μαυραγάνης.

Στα πυρά που δέχεται η «παραβίαση ασύλου» με τη δυνατότητα της εφορίας να διενεργεί ελέγχους σε σπίτια ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησης, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι όλοι τους, όταν άνοιξαν βιβλία, υπέγραψαν μια υπεύθυνη δήλωση.

Στις επισημάνσεις ότι εξαιρούνται ευνοϊκής μεταχείρισης όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και άρα στερούνται φοροδοτικής ικανότητας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν εξαιρούνται εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής.

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε απαντήσεις και σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ στην Επιτροπή Οικονομικών. Ανέφερε ειδικότερα ότι με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι ΔΟΥ, ο ελεγκτικός μηχανισμός ενισχύεται. «Με τη συγχώνευση των ΔΟΥ, εκεί που είχαμε εφοριακούς που έκοβαν παράβολα, τώρα γίνονται ελεγκτές. Ξέρετε ότι έχουμε ζητήσει προσλήψεις ελεγκτών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να σας ενισχύσουμε. Και επίσης έχετε ενισχυθεί και με τεχνολογικά μέσα και με δυνατότητα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Άρα θα ήθελα λίγο πιο δημιουργική κριτική», δήλωσε ο υπουργός.

Στουρνάρας: «Το 2014 θα διαψεύσουμε τους καταστροφολόγους»

Αναφερόμενος στο άρθρο 33 του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταχείριση των offshore εταιρειών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Mπήκε για να διευκολύνουμε αποκρατικοποιήσεις. Όσοι αποκαλύπτουν το όνομα, ποιοι, δηλαδή, είναι πίσω από off shore, δεν έχουμε λόγο να τους βάλουμε το 15%. Το 15% είναι τιμωρητικός φόρος για όσους δεν αποκαλύπτονται και δεν ελέγχονται από οργανωμένες αγορές».

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο φόρος έχει μειωθεί δραστικά για τα αγροτεμάχια σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Επέμεινε επίσης στην καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες διότι με τον τρόπο αυτόn θα είναι δυνατό να ελεγχθούν οι μεσάζοντες και να κλείσει η ψαλίδα των τιμών από το ράφι στο χωράφι.

Τέλος, για τα άτομα με αναπηρίες είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις με εισοδηματικά κριτήρια, που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και στην πλήρη εξαίρεση από τον φόρο όταν πρόκειται για μεγάλη αναπηρία.

Διαβάστε ακόμη: Δέσμευση καταθέσεων και αντικειμένων σε θυρίδες χωρίς προειδοποίηση

– Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των φορέων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων:

ΠΟΜΙΔΑ
Αλλαγές, έστω και τώρα, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, καταγγέλλοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι Ενιαίος Φόρος, αλλά είναι «δύο φόροι στη συσκευασία του ενός», εκ των οποίων μάλιστα ο δεύτερος είναι με φορολογικούς συντελεστές, που δεν θα μπορεί να πληρωθεί από μεγάλη μάζα των φορολογουμένων. Κεντρικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύεται η ευνοϊκή μεταχείριση για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν τον φόρο, η μείωση φόρου σε ποσοστό 50% για τα ξενοίκιαστα ακίνητα και η δυνατότητα να δώσει ο ιδιοκτήτης στο Δημόσιο ακίνητο αν δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο του.

«Είναι πρωτάκουστο ότι το υποζύγιο των ακινήτων συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 40% στα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός», ανέφερε ο Γιώργος Χριστόπουλος εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών. Προέβλεψε, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν κοινωνικά δράματα με τη διάταξη που επιτρέπει στους εφοριακούς να εφορμούν στα σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη των ελευθέρων επαγγελματιών.

ΕΚΚΕ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτης Καψιμάλης υπογράμμισε ότι ο κλάδος της κατασκευής βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 50 ετών, διότι μετά τη χρυσοφόρο διετία 2004-2005 με τους πρωτοφανείς τζίρους και τα κέρδη, οι Έλληνες κατασκευαστές όσα κέρδισαν τα τοποθέτησαν στην αγορά οικοπέδων για να χτίσουν κτίρια που σήμερα παραμένουν αδιάθετα και αναξιοποίητα. Ζήτησε ως εκ τούτου να υπάρξει μεταχείριση για τα οικόπεδα αυτά αντίστοιχη με εκείνη για τα βιομηχανικά οικόπεδα.

ΠΟΕ-ΔΟΥ
Την εκτίμηση ότι με τον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν περισσότεροι να πληρώσουν περισσότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι δίκαιος φόρος». Ανέφερε ακόμη ότι αν είχε προχωρήσει ο έλεγχος των εμβασμάτων, ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, και των off shore, αν υπήρχε σωστή οργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, τότε δεν θα χρειαζόταν να μπει ο πολίτης στη διαδικασία της υπερφορολόγησης.

Ο κ. Νικολακόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχουν απομείνει 24.000 περιπτώσεις εμβασμάτων που δεν έχουν ελεγχθεί καταγγέλλοντας ότι, παρά τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι τράπεζες κάνουν έως και 10 μήνες για να στείλουν τυχόν στοιχεία που θα τους ζητηθούν κάθε φορά. Ανέφερε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ έχει περιληφθεί διάταξη που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για τις off shore και που κατά εκτιμήσεις συναδέλφων του εφοριακών φτάνει τα 90 εκατομμύρια.

 Διαβάστε σχετικά: Κατασχέσεις καταθέσεων με ένα κλικ για χρέη στο Δημόσιο

ΠΑΣΕΓΕΣ
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την αγροτικό τομέα ως πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες.

ΕΣΑμεΑ
Την οικονομική δυσπραγία και τη φτώχεια που βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Χρήστος Νάστας.

ΑΣΠΕ
Ιδιαίτερα αιχμηρός ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Βασίλειος Θεοτοκάτος, επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι επιφυλάσσει για τους πολυτέκνους την τύχη, που είχαν τα νήπια από τον Ηρώδη. Χαρακτήρισε επίσης Ηρακλείς του στέμματος τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που θα στηρίξουν τον νόμο και προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει ιδεωδέστερος σύμμαχος για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Στουρνάρα» αφού «στέλνει τον κόσμο να ψηφίσει εκεί».

ΤΕΕ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα ακόμη σχέδιο λογιστικού τύπου που αγνοεί τι συμβαίνει σήμερα στην κοινωνία, αντί να δώσει φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Επιτροπή Οικονομικών, αμέσως μετά την ακρόαση, εισέρχεται στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου με στόχο η πρώτη ανάγνωση να ολοκληρωθεί απόψε και την προσεχή Τρίτη να γίνει και η δεύτερη ανάγνωση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι βελτιωτικές προτάσεις που έχουν γίνει από βουλευτές του κόμματος της συμπολίτευσης, οι οποίοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί επί τα βελτίω εισάγοντας εκπτώσεις φόρου για τα ακίνητα που είναι αναξιοποίητα (ξενοίκιαστα), αλλά και τα υποθηκευμένα στις τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Διαφωνία κυβέρνησης με τρόικα για το ποιοι θα γλιτώσουν την α΄ κατοικία