Σε εξέλιξη έρευνες στη Βόρεια Γαλλία για την επίθεση στη «Charlie Hebdo»

Σε εξέλιξη έρευνες στη Βόρεια Γαλλία για την επίθεση στη «Charlie Hebdo»

Ανθρωποκηνυγητό της γαλλικής αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών - Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της η Βρετανία.

Μια ανάπτυξη δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας και χωροφυλακής βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Γαλλία, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Παρίσι, όπου οι δύο ύποπτοι που καταζητούνται για την επίθεση εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo εντοπίσθηκαν σήμερα το μεσημέρι.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας και της χωροφυλακής «έχουν πάρει θέσεις για την επαλήθευση στόχων σε αυτή τη ζώνη (κοντά στο Βιγιέ-Κοτερέ), όπου εγκαταλείφθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους δύο υπόπτους, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από έναν μάρτυρα».

Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δέκα βόμβες μολότοφ και δύο τζιχαντιστικές σημαίες. «Αυτό καταδεικνύει από τη μια πλευρά τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό τους και ότι προέβλεπαν ίσως να πραγματοποιήσουν και άλλες ενέργειες μ’ αυτά τα κοκτέιλ Μολότοφ», δήλωσε η πηγή αυτή. Κατά τη διαφυγή τους μετά την επίθεση, οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημά τους στο βορειοανατολικό Παρίσι, αφού συγκρούσθηκαν με άλλο όχημα.

Οι δύο άνδρες εντοπίσθηκαν σήμερα το πρωί από εργαζόμενο σε πρατήριο βενζίνης νότια του Βιγιέ-Κοτερέ. Αφού έπεσε θύμα κλοπής, ο εν λόγω εργαζόμενος «αναγνώρισε επισήμως» τους δύο άνδρες, «οι οποίοι φορούσαν κουκούλες και έφεραν εμφανώς Καλάσινκοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία διένειμε τη νύκτα τις φωτογραφίες των υπόπτων, του Σερίφ και του Σαΐντ Κουασί, αδελφών ηλικίας 32 και 34 ετών, γεννημένων στο Παρίσι και γαλλικής υπηκοότητας, επισημαίνοντας πως είναι πιθανόν «οπλισμένοι και επικίνδυνοι».

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας και η βρετανική κυβέρνηση
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της, περιλαμβανομένων των λιμανιών και των σημείων ελέγχου που διαθέτει στο γαλλικό έδαφος, ως απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας δεν οφείλονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες και ότι δεν υπάρχουν σχέδια να αυξηθεί ο συναγερμός για επίθεση στη χώρα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

«Ενισχύσαμε προληπτικά την ασφάλεια των συνόρων», δήλωσε η εκπρόσωπος προς δημοσιογράφους. «Για παράδειγμα στα λιμάνια, οι άνθρωποι που θα περάσουν απ’ αυτά θα δουν αυξημένους ελέγχους στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, λίγο περισσότερο έλεγχο των φορτίων και θα δουν επίσης μια αυξημένη ορατή παρουσία».

Η εκπρόσωπος ανέφερε ως παραδείγματα την ενίσχυση της ασφάλειας στα βρετανικά σημεία ελέγχου στο γαλλικό λιμάνι του Καλέ και στον τερματικό σταθμό του Eurostar στο Παρίσι, προσθέτοντας πως η Βρετανία έχει στείλει στη Γαλλία έναν ειδικό της αστυνομίας κατά της τρομοκρατίας.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική Charlie Hebdo.