Σε εξέλιξη η κατάσβεση της πυρκαγιάς σε ουρανοξύστη στο Λονδίνο- Mεγάλος ο αριθμός των αγνοούμενων

Σε εξέλιξη η κατάσβεση της πυρκαγιάς σε ουρανοξύστη στο Λονδίνο- Mεγάλος ο αριθμός των αγνοούμενων
epa06027233 Smoke rises from the fire at the Grenfell Tower apartment block in North Kensington, London, Britain, 14 June 2017. According to the London Fire Brigade (LFB), 40 fire engines and 200 firefighters are working to put out the blaze. Residents in the tower were evacuated and a number of people were treated for a 'range of injuries,' Metropolitan Police said. The blaze broke out at around 1:00 am GMT. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Τουλάχιστον στους 6 ανέρχονται οι νεκροί. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 70.

Τελευταία ενημέρωση: 14:51

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα σε πύργο 27 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο.Η φωτιά έχει επεκταθεί από τους κάτω ορόφους προς τα επάνω και κατακαίει τον πύργο, ενώ μία στήλη μαύρη καπνού είναι διακριτή στον ουρανό του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στον πύργο διαμερισμάτων. Τουλάχιστον τριάντα ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στην Βρετανία.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ενώ στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να προσφέρουν καταφύγιο στους ενοίκους των διαμερισμάτων του πύργου.

«Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου,» ανακοίνωσε η αστυνομία.

Αυτόπτες μάρτυρες, ανέφεραν στα βρετανικά μέσα πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί ένοικοι εγκλωβισμένοι, κάποιοι από τους οποίους ζητούσαν βοήθεια από τα παράθυρα των ορόφων που βρίσκονταν πιο πάνω.

«Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται» στην πυρκαγιά που κατέκαυσε τη νύκτα το πολυώροφο κτίριο εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

«Πολλοί άνθρωποι είναι αγνοούμενοι. Ορισμένοι μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σε γείτονες και φίλους», δήλωσε ο Σαντίκ Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Λίγο νωρίτερα, η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου ανέφερε «πολλούς θανάτους» και τουλάχιστον 50 τραυματίες από την καταστροφή

Έξι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο του δυτικού Λονδίνου. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 74 και ο αριθμός των αγνοουμένων είναι άγνωστος.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ενοίκων και γειτόνων που διασώθηκαν, όπως εκείνη της 25χρονης Αλίσα, η οποία διαμένει σε απόσταση πέντε λεπτών από τον Grenfell Tower και η οποία ήταν έξω για φαγητό με τον αδελφό της μέχρι αργά λόγω Ραμαζανιου και όταν επέστρεψαν είδαν το κτίριο στις φλόγες. 

“Ημουν εκεί από τις 1.45πμ, η φωτιά φούντωνε και έβγαινε εκτός ελέγχου. Ήταν 50 άνθρωποι εκεί, οικογένειες που ούρλιαζαν, ειδικά μια οικογένεια την οποία παρηγορούσα καθώς στον 23ο όροφο είχε την θεία της με τα παιδιά της”, αναφέρει η Αλίσα, την οποία επικαλείται η Guardian.

“Η αστυνομία στεκόταν εκεί και μας έλεγε να κάνουμε πίσω, δεν είχε καμία πληροφορία. Τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα δεν έφθασαν πριν από τις 2.15πμ ή τις 2.30πμ και είδαμε μόνο τρία, παρότι μπορεί να υπήρχαν και άλλα από την άλλη πλευρά. Ενα αυτοκίνητο ήταν παρατημένο στη μέση του δρόμου και κανένας δεν γνώριζε ποιος ήταν ο οδηγός του, επομένως τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Οι ένοικοι μας έλεγαν ότι δεν υπήρξε συναγερμός για φωτιά, ο κόσμος έλεγε ότι τους χτύπαγαν την πόρτα και τους φώναζαν ‘φύγετε από το σπίτι, φύγετε από το σπίτι'”.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κάποιος έριξε ένα μωρό από το παράθυρο του φλεγόμενου κτιρίου, το οποίο έπιασε ένας από τους γείτονες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του δυστυχήματος.

Η Σαμίρα Λαμράνι είπε ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να σώσει το μωρό της πετώντας το από το παράθυρο του “ενάτου ή δεκάτου ορόφου”, ενώ από κάτω περίμενε κόσμος για να το πιάσει.

“Οι ένοικοι έβγαιναν στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους ουρλιάζοντας. Τα παράθυρα ήταν μισάνοιχτα, μια γυναίκα έκανε χειρονομίες ότι πρόκειται να πετάξει το μωρό της και αν μπορεί κάποιος να το πιάσει. Ένας άνδρας έτρεξε και κατάφερε να το πιάσει”.

“Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του”.

“Όσο κοίταζα πάνω, από όροφο σε όροφο υπήρχαν αμέτρητοι άνθρωποι. Κυρίως παιδιά, οι ψιλές φωνές τους θα αντηχούν για πολύ καιρό στα αυτιά μου. Τα άκουγα να φωνάζουν για βοήθεια”.

Μια ένοικος ονόματι Ζάρα είπε ότι είδε μια γυναίκα να πετάει τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από το παράθυρο του πέμπτου ή έκτου ορόφου.

Η ίδια δήλωσε στον σταθμό LBC: “Μια γυναίκα πέταξε τον γιο της από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι ΟΚ. Νομίζω ότι πρέπει να έχει κατάγματα και μελανιές. Υπήρχε και μια άλλη γυναίκα που φώναζε ‘Το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω, πρέπει να σώσω το μωρό μου. Αλλά απλώς κοιτούσαμε πάνω, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα…”.

Ο συντηρητικός βουλευτής Μάικ Πένινγκ, πρώην πυροσβέστης και υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε στο BBC News ότι η χώρα δεν έχει ξαναδεί τέτοια φωτιά.

Ο ίδιος είπε ότι χρειάζεται να απαντηθούν κάποια ερωτήματα σχετικά με τους κανονισμούς ασφαλείας, περιλαμβανομένης της μόνωσης την οποία χαρακτήρισε “ανεπαρκή”. “Η μόνωση σαφώς βοηθούσε στην εξάπλωση της φωτιάς…Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη”.

Η εταιρεία που πραγματοποίησε τις εργασίες μόνωσης στον Πύργο Γκρένφελ, η Harley Curtain Wall, χρεοκόπησε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου.

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 200 πυροσβέστες, προκειμένου να σβήσουν την φωτιά.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε έξι νεκρούς αυτή τη στιγμή έπειτα από την πυρκαγιά στο Βόρειο Κένσινγκτον”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

“Αυτά είναι πολύ πρώιμα στάδια και αναμένουμε τον αριθμό να αυξηθεί”.

Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην περιοχή ( Lancaster West Estate) στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί τις προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο την φωτια.

“Τα πληρώματά μας εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο #GrenfellTower και πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί.

Η δήλωση της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο που μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση παγιδεύοντας τους κατοίκους του.

«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται, 20 από τους οποίους χρήζουν εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανεβάζει σε 6 τους νεκρούς, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Skynews, Τhe Guardian