Σε οικονομικό και ενεργειακό σταυροδρόμι η Ουκρανία

Σε οικονομικό και ενεργειακό σταυροδρόμι η Ουκρανία

Λιτότητα ίσον ανεξαρτησία, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ την ώρα που η Gazprom διπλασίαζε τις τιμές του αερίου.

Την άρση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα Απρίλιο, ανακοίνωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την κ. Άστον, αποσκοπεί «στην εμπέδωση της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ουκρανία – τομείς ωστόσο «στους οποίους θα έχει καθοριστική συμβολή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η κ. Άστον κατηγόρησε στην ομιλία της τη Ρωσία, για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» και το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Κριμαία υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτη της προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης με την άσκηση πίεσης προς τη Ρωσία, αλλά και μια «οικονομική λύση» για την Ουκρανία, με καθοριστική και τη συμβολή του ΔΝΤ.

«Λιτότητα = Ανεξαρτησία» για την Ουκρανία
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα προσηλωθεί στα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι “το τίμημα της ανεξαρτησίας της” από την Ρωσία, την ώρα που η Μόσχα αυξάνει την πίεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, ακόμη και μέσω της αύξησης της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, δηλώνει ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Παραδεχόμενος ότι «υπό την σημερινή ρωσική παρουσία» θα είναι δύσκολο για το Κίεβο να κάνει κάτι για να ανατρέψει «το διεθνές έγκλημα» της Ρωσίας στην Κριμαία, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κατάληψη της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας με αντάλλαγμα την αποκατάσταση καλών σχέσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ αποκαλεί τον εαυτό του επικεφαλής μίας κυβέρνησης «καμικάζι» , η οποία είναι καταδικασμένη από τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει, αλλά επιμένει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στα μέτρα λιτότητας, στα οποία περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές από την 1η Μαΐου, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου τομέα, σε ένα οικονομικό περιβάλλον υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 3% και διπλού ψηφίου για τον πληθωρισμό.

Η γραμμή πίστωσης ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι της εφαρμογής σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα αποτελεί ένα «τρομακτικό βήμα προς το εμπρός», λέει. «Θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία απέναντι στους ξένους επενδυτές. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την Ουκρανία», λέει.

Σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη που λαμβάνει το Κίεβο από τη Δύση στην αντιμετώπιση της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, απαντά: «Είναι ο κόσμος έτοιμος για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Είμαι απολύτως βέβαιος πως όχι».

Αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που η Μόσχα εξάγει στην Ουκρανία, θεωρεί ότι ο λόγος ήταν αποκλειστικά πολιτικός και προσθέτει ότι περιμένει και νέες πιέσεις στον πόλεμο του φυσικού αερίου, όπως τον περιορισμό της ποσότητας του αερίου προς την Ουκρανία. «Πιέζουν και πιέζουν και πιέζουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε την αύξηση των τιμών η Gazprom
Ο επικεφαλής της Gazprom, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η τιμή διάθεσης του αερίου στην Ουκρανία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στα 485 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, αυτόν τον μήνα, μετά την επιβολή ενός δασμού για την εξαγωγή του, καλώντας παράλληλα τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας να διευθετήσει τις οφειλές της το ταχύτερο.

Η Ουκρανία από την πλευρά της διεξάγει κατεπείγουσες συνομιλίες με ευρωπαϊκές γειτονικές της χώρες για το ενδεχόμενο να εισάγει φυσικό αέριο από αυτές, μετά τις «πολιτικές» αυξήσεις της τιμής του προϊόντος που επέβαλε η Ρωσία, δήλωσε ο μεταβατικός Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σήμερα.

Είναι επείγον να εξασφαλιστεί η προμήθεια αερίου σε προσιτή τιμή για την Ουκρανία, μετά την κατάργηση των εκπτώσεων που προσέφερε η Μόσχα στο Κίεβο, με αποτέλεσμα η τιμή της ενέργειας σχεδόν να διπλασιαστεί μέσα σε τρεις ημέρες, επισημαίνουν αναλυτές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters