Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές του καφέ: Τέλεια καταιγίδα για τον αγαπημένο μας κόκκο

Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές του καφέ: Τέλεια καταιγίδα για τον αγαπημένο μας κόκκο
Η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ ήταν στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα την Παρασκευή, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν

Στο υψηλότερο επίπεδο για την τελευταία δεκαετία βρέθηκαν οι τιμές του καφέ, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια τέλεια καταιγίδα, που θα «χτυπήσει βάναυσα τον αγαπημένο μας κόκκο». Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η στενότητα στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου για τον καφέ έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα ενω την Πέμπτη έφτασαν τα 2,46 δολάρια στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν το εμπόρευμα ξεπέρασε τα 3 δολάρια ανά λίβρα.

Η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ ήταν στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα την Παρασκευή, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. 

«Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα καιρικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας, μια σύντομη περίοδο παγετού που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές καλλιέργειας και ακολούθησε περίοδος ξηρασίας» αναφέρει αναλυτής της Saxo Bank.

Παράλληλα με τις κακές καιρικές συνθήκες, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως είχαν επιπτώσεις στην αγορά του καφέ. Η αβεβαιότητα της αγοράς προέρχεται επίσης από τις συνθήκες που επικρατούν σε εξαγωγικές χώρες όπως η Αιθιοπία, που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, και το Βιετνάμ, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.