Σε κατασκοπικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τη Wagner

Σε κατασκοπικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τη Wagner
epa10712480 A man walks past a billboard depicting a Russian serviceman and reading 'The Motherland we defend' at a street exhibition of military photos in St. Petersburg, Russia, 26 June 2023. On 24 June, counter-terrorism measures were enforced in Moscow and other Russian regions after private military company (PMC) Wagner Group chief Yevgeny Prigozhin claimed that his troops had occupied the building of the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don, demanding a meeting with Russia's defense chiefs. Belarusian President Lukashenko, a close ally of Putin, negotiated a deal with Wagner chief Prigozhin to stop the movement of the group's fighters across Russia, the press service of the President of Belarus reported. The negotiations were said to have lasted for the entire day. Prigozhin announced that Wagner fighters were turning their columns around and going back in the other direction, returning to their field camps. EPA/ANATOLY MALTSEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Wagner ετοιμάζεται να παραδώσει εξοπλισμό στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner ετοιμάζεται να παραδώσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στο υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο, ύστερα από τον τερματισμό σύντομης ανταρσίας κατά το σαββατοκύριακο από μαχητές της οργάνωσης.

Σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι μαχητές της Wagner προέλασαν προς τη Μόσχα το Σάββατο, ζητώντας την αποπομπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για τους κακούς χειρισμούς της, όπως τους χαρακτήρισαν, στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στη συνέχεια έληξαν απότομα την ανταρσία τους και επέστρεψαν στις βάσεις τους στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λευκορωσικός στρατός βρισκόταν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του Λουκασένκο κατά την διάρκεια της στάσης

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι έδωσε διαταγή στις λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης κατά την διάρκεια της ανταρσίας της Wagner σε ομιλία του ενώπιον στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία δημοσιογράφων.

«Εδωσα όλες τις αναγκαίες διαταγές ώστε ο στρατός να είναι έτοιμος για μάχη», δήλωσε ο Λουκασένκο, κρίσιμος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η διαταγή του Λευκορώσου προέδρου είναι ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσε η σύντομη ανταρσία της Wagner. Ο αρχηγός της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρέπει, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, να περιορισθεί στην Λευκορωσία, αφού δέχθηκε να βάλει τέλος στην στάση.

Αεριωθούμενο που συνδέεται με τον επικεφαλής της Wagner Πριγκόζιν ταξίδεψε από τη Ρωσία στη Λευκορωσία

Αεριωθούμενο Embraer Legacy 600, που έχει καταχωρισθεί στη Ρωσία και συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε σχετικά με τις κυρώσεις έγγραφα των ΗΠΑ, ταξίδεψε σήμερα στην Λευκορωσία από τη Ρωσία.

Ο ιστότοπος Flightradar24 δείχνει ότι το επιχειρηματικό τζετ ταξίδεψε στην Λευκορωσία νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι κωδικοί ταυτοποίησης του αεροσκάφους ταιριάζουν με αυτούς ενός τζετ που συνδέεται από τις ΗΠΑ με την οντότητα Autolex Transport, η οποία συνδέεται με τη σειρά της με τον Πριγκόζιν από το Γραφείο των ΗΠΑ για τον Έλεγχο Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων.

Βάσει συμφωνίας που επετεύχθη με την μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο το Σάββατο για να τερματιστεί ένοπλη ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ, ο επικεφαλής της Πριγκόζιν αναμένεται να μεταβεί στη Λευκορωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η FSB συνέλαβε έναν 35χρονο Ρώσο που προσπάθησε να ενταχθεί στις ουκρανικές δυνάμεις

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) συνέλαβε έναν ρώσο πολίτη ως ύποπτο για προδοσία επειδή επιχείρησε να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο 35χρονος από την Δημοκρατία της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας (μια οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Βόρειο Καύκασο) συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από την Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

«Διακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς σχεδίαζε να ενταχθεί στις τάξεις ενός από τους ένοπλους σχηματισμούς που παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφος της Ουκρανίας κατά των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η FSB σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η σύλληψή του πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία η Ουκρανία πραγματοποιεί ευρείας κλίμακας αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός της.

Επίσης πραγματοποιείται εν μέσω εντάσεων εντός της Ρωσίας μετά την ματαιωθείσα ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που έχει ηγηθεί μερικών από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λουκασένκο: Οι εντάσεις ανάμεσα στην μισθοφορική οργάνωση Wagner και τον ρωσικό στρατό έτυχαν κακής διαχείρισης

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι επίμονες εντάσεις ανάμεσα στην μισθοφορική οργάνωση Wagner και τον ρωσικό στρατό έτυχαν κακής διαχείρισης, προκαλώντας το περασμένο σαββατοκύριακο «την αναμέτρηση» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Η κατάσταση μας ξέφυγε, μετά σκεφτήκαμε ότι θα διευθετηθεί, αλλά δεν διευθετήθηκε», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Σε αυτήν την ιστορία, δεν υπάρχουν ήρωες».

Κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία δημοσιογράφων, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι έδωσε διαταγή στις λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης κατά την διάρκεια της ανταρσίας της Wagner.

«Εδωσα όλες τις αναγκαίες διαταγές ώστε ο στρατός να είναι έτοιμος για μάχη», δήλωσε ο Λουκασένκο, κρίσιμος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η διαταγή του λευκορώσου προέδρου είναι ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσε η σύντομη ανταρσία της Wagner. Ο αρχηγός της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρέπει, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, να περιορισθεί στην Λευκορωσία, αφού δέχθηκε να βάλει τέλος στην στάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: