Σε κίνδυνο η ζωή του Νίκου Ρωμανού, καταγγέλλει ο πατέρας του

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι γονείς των κρατουμένων απεργών πείνας.

Η κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του Νίκου Ρωμανού, που βρίσκεται στην 22η μέρα απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος για το ότι δεν του εγκρίνεται εκπαιδευτική άδεια, υπογραμμίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα για το θέμα οι γονείς των κρατουμένων απεργών πείνας (Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, Δημήτρη Πολίτη), ενώ απορρίφθηκε ως «επικίνδυνη» η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου για «εκπαίδευση εξ αποστάσεως».

«Ο υπουργός κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι γι αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα. Στην περίπτωση του γιου μου το δικαίωμά του να σπουδάσει καταπατείται βάναυσα. Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν παρακαλώ για κάτι. Ο γιος μου υποστηρίζει τα πιστεύω του και τις επιλογές του» είπε ο Γιώργος Ρωμανός.

«Κάνω έκκληση, ως πατέρας, πριν είναι πολύ αργά, στους κυβερνήτες που επηρεάζουν και κατευθύνουν τις αποφάσεις των επί μέρους εξουσιών να κάνουν το ελάχιστο που πρέπει, να αφήσουν το Νίκο Ρωμανό, τον Γιάννη Μιχαηλίδη και τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση» ανέφερε ο πατέρας του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ η μητέρα του σημείωσε: «Δεν έχει δοθεί ούτε άδεια να φοιτήσουν σε ΙΕΚ που δημιουργήθηκαν μέσα στις φυλακές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Απορρίφθηκε το αίτημα λόγω πειθαρχικής ποινής».

«Δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά» υποστήριξε ο πατέρας του απεργού πείνας Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, σημειώνοντας πως «ένας νέος που δεν έχει μπροστά του την ουτοπία, δεν πάει πουθενά».

Η γενική γιατρός – αναισθησιολόγος, γιατρός των κρατουμένων πείνας, Λίνα Βεργοπούλου και μητέρα του απεργού πείνας Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου αναφέρθηκε στην απεργία πείνας, ως επιλογή και «συνειδητή απόφαση» και στις συνέπειές της. Συγκεκριμένα για τον Νίκο Ρωμανό, είπε πως δεν είναι καλή η κατάσταση της υγείας του και πως μετά την ψυχιατρική εξέταση, στην οποία αυτός υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε πως «δεν έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά, δεν είναι ούτε οργισμένος. Είναι πολιτικός κρατούμενος».

«Εάν το πρόβλημα είναι νομικό, να αλλάξει η νομική διάσταση και να επιτραπεί να πηγαίνει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Αν δεν είναι νομικό να πάει στη σχολή του. Να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει» είπε ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Φυλακών ανηλίκων Αυλώνα.

Αναφερόμενη στην πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, η Αναστασία Τσουκαλά, εγκληματολόγος, καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Παρίσι, τη χαρακτήρισε επικίνδυνη. Υποστήριξε ότι «»η συναινετική λύση» για εκπαίδευση εξ αποστάσεως είναι κατ’ επίφαση σύννομη, είναι νομικό τερτίπι καθώς πρόκειται για συρρικνωμένη παιδεία και όχι για πραγματική παιδεία». Πρόσθεσε ότι «δείχνει απαξίωση η αρχική καθυστέρηση της υποβολής της συναινετικής πρότασης. Σε αυτήν προστίθεται η επιθυμία της απόλυτης διαγραφής, της εκμηδένισης του ανθρώπου καθώς οι άδειες στους κρατουμένους δίνονται με το σκεπτικό να μην αποκόπτονται από την κοινωνία». «Κρατώντας τον κρατούμενο μέσα στη φυλακή μεταφέρεται η νοοτροπία, η λογική των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ στις φυλακές τύπου Β» είπε η κ Τσουκαλά.

«Προσπαθούν να μετακυλήσουν το βάρος των ευθυνών στους γιατρούς και να ασκήσουν το ποινικό αδίκημα της υποχρεωτικής σίτισης» υποστήριξε η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΕΙΝΑΠ.

«Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα, να δοθεί άμεσα άδεια και να πάψει αυτός ο κυβερνητικός τσαμπουκάς, που μόνο να δυναμιτίσει με τρόπο αποσταθεροποιητικό τις εξελίξεις μπορεί» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ