Σε κρίση η OpenAI; Νέες βολές κατά του Sam Altman από πρώην μέλη του ΔΣ

Σε κρίση η OpenAI; Νέες βολές κατά του Sam Altman από πρώην μέλη του ΔΣ
epa10566983 OpenAI CEO Sam Altman speaks to reporters at the Prime Minister's official residence in Tokyo, Japan, 10 April 2023. Altman, chief executive of OpenAI which developed ‘Chat GPT’, met Japanese Prime Minister Fumio Kishida as he is currently visiting Japan. EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Helen Toner και Tasha McCauley ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI πριν παραιτηθούν τον Νοέμβριο εν μέσω μιας χαοτικής προσπάθειας για την απομάκρυνση του συνιδρυτή της εταιρείας.

Δύο πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI λένε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι έμπιστες ώστε να αυτοδιοικηθούν και ότι η ρύθμιση από τρίτους είναι απαραίτητη για να τις καταστήσει υπόλογες.

Οι Helen Toner και Tasha McCauley ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI πριν παραιτηθούν τον Νοέμβριο εν μέσω μιας χαοτικής προσπάθειας για την απομάκρυνση του συνιδρυτή της OpenAI Sam Altman. Ο Altman αποκαταστάθηκε γρήγορα ως διευθύνων σύμβουλος λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του και επέστρεψε στο διοικητικό συμβούλιο πέντε μήνες αργότερα.

Τα δύο πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου έγραψαν σε ένα δημοσίευμα στο The Economist ότι εμμένουν στην απόφασή τους να απομακρύνουν τον Altman, επικαλούμενοι δηλώσεις ανώτερων ηγετών που ανέφεραν ότι ο συνιδρυτής δημιούργησε μια «τοξική κουλτούρα ψεύδους» και συμμετείχε σε «συμπεριφορά [που] μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψυχολογική κακοποίηση», σύμφωνα με το Insider.

Από τότε που ο Altman επέστρεψε στο διοικητικό συμβούλιο τον Μάρτιο, η OpenAI αμφισβητήθηκε σχετικά με τη δέσμευσή της για την ασφάλεια και επικρίθηκε για τη χρήση μιας φωνής τεχνητής νοημοσύνης που ακουγόταν τρομακτικά παρόμοια με την ηθοποιό Scarlett Johansson για το Chat GPT-4o.

Με τον Altman πίσω στο τιμόνι, οι Toner και McCauley έγραψαν ότι η OpenAI δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ότι θα λογοδοτήσει στον εαυτό του.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι εξελίξεις από τότε που επέστρεψε στην εταιρεία -συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς του στο διοικητικό συμβούλιο και της αποχώρησης ανώτερων ταλέντων που επικεντρώνονται στην ασφάλεια- προμηνύουν κακό για το πείραμα αυτοδιοίκησης της OpenAI», έγραψαν.

Για να πετύχει η OpenAI στη δηλωμένη αποστολή της να ωφελήσει «όλη την ανθρωπότητα», οι Toner και McCauley υποστήριξαν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν και να δημιουργήσουν «αποτελεσματικά ρυθμιστικά πλαίσια τώρα».

Τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου έγραψαν ότι κάποτε πίστευαν ότι το OpenAI θα μπορούσε να αυτοκυβερνηθεί, αλλά «με βάση την εμπειρία μας, πιστεύουμε ότι η αυτοκυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει αξιόπιστα την πίεση των κινήτρων κέρδους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να «ενεργούν ανεξάρτητα» από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης

Οι Toner και McCauley περιόρισαν τις εκκλήσεις τους για κυβερνητική ρύθμιση αναγνωρίζοντας ότι οι κακοσχεδιασμένοι νόμοι μπορούν ενδεχομένως να εμποδίσουν τον «ανταγωνισμό και την καινοτομία» επιβαρύνοντας τις μικρότερες εταιρείες.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να ενεργούν ανεξάρτητα από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης κατά την ανάπτυξη νέων κανόνων», έγραψαν. «Πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στα παραθυράκια, τις ρυθμιστικές “τάφρους” που προστατεύουν τους πρώτους που κινούνται από τον ανταγωνισμό και το ενδεχόμενο ρυθμιστικής αιχμαλωσίας».

Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε τη σύσταση του Συμβουλίου Ασφάλειας και Προστασίας Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα παρέχει συστάσεις για την «ασφαλή και ασφαλή ανάπτυξη και εγκατάσταση της ΤΝ» σε όλες τις κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: