Σε κρίσιμο «τρίλημμα» η Fed, εν μέσω τραπεζικής θύελλας

Σε κρίσιμο «τρίλημμα» η Fed, εν μέσω τραπεζικής θύελλας
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Federal Reserve ετοιμάζεται να λάβει μια κομβική απόφαση για τα επιτόκια

Στη σημερινή (22/3) συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve είναι στραμμένη η προσοχή της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, η οποία προβλέπεται, εν μέσω τραπεζικής θύελλας, και υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός νέου συστημικού κινδύνου, να είναι ιδιαιτέρως ταραχώδης.

Οι Αμερικανοί policymakers καλούνται να συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι, αυτό της νομισματικής σύσφιξης, προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις, που, εκ των πραγμάτων, αποδεικνύονται επίμονες, ενώ, από την άλλη, έχουν να αντιμετωπίσουν μια τραπεζική κρίση… που απειλεί να τινάξει τα θεμέλια της οικονομικής δραστηριότητας στον αέρα…

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Powell και οι συνάδελφοί του είναι αντιμέτωποι με ένα τρίλημμα: να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, προστατεύοντας τις τράπεζες και τις αγορές, χωρίς να πειράξουν την οικονομία.

Και αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια εξίσωση με πολλές άγνωστες μεταβλητές, η επίλυση της οποίας προώρισται μόνον για δυνατούς λύτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλίμα…

Εις ένδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης και του πόσο έχει μεταβληθεί το κλίμα αξίζει να σημειωθεί πως πλέον δεν συζητείται αυστηροποίηση, αλλά μάλλον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με την αγορά να εκτιμά αύξηση των επιτοκίων από… 0% ως 0,25%.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος της Fed είχε κάνει λόγο για αύξηση στα επιτόκια τουλάχιστον κατά 0,5%. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το επιτόκιο θα συνοδεύεται από μια αναθεωρημένη σειρά προβλέψεων σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής έως το 2025, καθώς και από νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δημοσίευσε για τελευταία φορά τις εκτιμήσεις αξιωματούχων τον Δεκέμβριο, όταν οι περισσότεροι πίστευαν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα κορυφωθεί στο 5% έως 5,25%. Αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο εύρος 4,50% έως 4,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραπεζική κρίση 

Η επόμενη κίνηση της Fed είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι αξιωματούχοι  μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank  αντιμετωπίζουν έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη μετάδοση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, η Fed, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και τη Federal Deposit Insurance Corporation, παρενέβη επιθετικά, προσφέροντας εγγυήσεις για τις καταθέσεις των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που χρεοκόπησαν. 

Η Fed δημιούργησε επίσης μια πιστωτική γραμμή διευκόλυνσης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει όλο το σύστημα. Την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των κυβερνητικών εγγυήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: