Σε ποια χώρα «χαρίζει» η Google την Κριμαία;

Σε ποια χώρα «χαρίζει» η Google την Κριμαία;

Τελικά η χερσόνησος ανήκει στη Ρωσία ή την Ουκρανία; Η απάντηση του Google Maps; Εξαρτάται από ποια χώρα βλέπετε τον χάρτη.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, μετά την «προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι χαρτογράφοι σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν πρέπει να αλλάξουν τους χάρτες τους ή όχι. Όποια λύση και αν επιλέξουν κάποιος θα θυμώσει.

Ο μεγαλύτερος online χαρτογράφος του πλανήτη, η Google, επέλεξε μια σολομώντεια λύση.

Για τους χρήστες στην Ελλάδα -και τον υπόλοιπο κόσμο πλην Ουκρανίας και Ρωσίας- η Κριμαία εμφανίζεται διαχωρισμένη από την Ουκρανία, με τη διακεκομμένη γραμμή που η Google χρησιμοποιεί στην Κύπρο ή τη λωρίδα της Γάζας. Είναι, δηλαδή, διαφιλονικούμενο σύνορο.

Όμως, στους χρήστες της Ρωσίας η χερσόνησος εμφανίζεται από τη Google κανονικά ως μέρος της Ρωσίας, με μια μαύρη συμπαγή συνοριακή γραμμή να τη χωρίζει από την Ουκρανία. 

 

Για τους δε χρήστες από την Ουκρανία το σύνορο είναι αυτό που ήξεραν πάντα, η διακεκομμένη γραμμή που ορίζει τα εσωτερικά σύνορα της αυτόνομης περιοχής.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η Google κινείται και πράττει σύμφωνα με τους νόμους της κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Όσες σελίδες έχουν κατάληξη .ru θα είναι σύμφωνες με τη ρωσική άποψη, όσες είναι .ua σύμφωνες με την ουκρανική και όσες είναι .com, .gr κ.λπ. σύμφωνες με τη διεθνή άποψη.

Η τακτική της Google φαίνεται και από άλλο ένα παράδειγμα. Στη διαμάχη της Ινδίας με την Κίνα για την περιοχή Aksai Chin, Κινέζοι και Ινδοί χρήστες των χαρτών βλέπουν την επαρχία ο καθένας ως μέρος της δικής του χώρας. Και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Διαβάστε ακόμη:

Απώλεια 80$ δισ. για την Ουκρανία μετά την «απώλεια» της Κριμαίας

«Ειδική Οικονομική Ζώνη» η Κριμαία