Σε πόσο χρόνο διπλασιάζω τα χρήματά μου (no clickbait)

Σε πόσο χρόνο διπλασιάζω τα χρήματά μου (no clickbait)
dall-e
Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ανατοκισμό για να δημιουργήσουμε πλούτο;

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα δούμε μέσα από μια πραγματική ιστορία που συνέβη στην Αμερική, πώς μπορούμε να διπλασιάσουμε τα χρήματά μας στην Ελλάδα. Η ιστορία αυτή, μάλιστα επιβεβαιώνει περίτρανα ότι ο ανατοκισμός είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο σύμπαν!

Η ιστορία μας ξεκινάει με πρωταγωνίστρια μια κυρία, δεν γνωρίζουμε το όνομά της, η οποία βραβεύτηκε ως η παλαιότερη πελάτισσα μιας αμερικανικής Τράπεζας, αφού κατάφερε να έχει συναλλαγές για 98 συναπτά έτη! Και αν μας φαίνονται πάρα πολλά και η ιστορία τείνει προς το παραμύθι, υπάρχει εξήγηση.

Οι γονείς της, λοιπόν, είχαν ανοίξει για αυτήν έναν λογαριασμό στην Τράπεζα την ημέρα που η πρωταγωνίστριά μας γεννήθηκε και κατέθεσαν εκεί το ποσό των 6 δολαρίων! Τόσα είχαν οι άνθρωποι! Παρεμπιπτόντως, βάσει υπολογισμών πληθωρισμού και αγοραστικής αξίας, τα 6 δολάρια τότε άξιζαν όσο περίπου 190 σημερινά δολάρια!

Το παράδοξο και η γενεσιουργός αιτία της ιστορίας μας είναι πως η ίδια δεν πείραξε ποτέ αυτό τον λογαριασμό και έτσι, 98 χρόνια μετά, όταν και βραβεύθηκε, είχε φτάσει και η ώρα να δούμε τι είχε απογίνει το κεφάλαιό των 6 εκείνων αρχικών δολαρίων.

Δυστυχώς τα δεδομένα αυτά δεν μας, αφού μάλλον πρέπει να προστατευτεί το περιεχόμενο των καταθέσεών της κυρίας, ωστόσο μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι και μόνες μας! Άλλωστε έχω και ολόκληρο investment calculator στο website μου ακριβώς για αυτόν τον λόγο!

Κομπιουτεράκι από website ioannafo.gr λοιπόν και πάμε!

Αν υποτεθεί πως η Τράπεζα έδινε ένα επιτόκιο 2% όλα αυτά τα χρόνια, το κεφάλαιο της κυρίας σήμερα είναι 42,55 δολάρια. Όχι και τόσο ενδιαφέρον αποτέλεσμα! ΒΕΒΑΙΑ το τελικό ποσό είναι πάνω από επτά φορές μεγαλύτερο από το αρχικό κεφάλαιο αλλά εντάξει πέρασε και ένας αιώνας ανατοκισμού.

Ας δούμε τώρα τι θα γινόταν εάν οι γονείς της πρωταγωνίστριάς μας είχαν βάλει τα χρήματα αυτά σε μια επένδυση που απέδιδε ένα μέσο όρο 6% τον χρόνο και έμεναν εκεί για 98 χρόνια. Τότε θα είχε στον λογαριασμό της ένα ποσό της τάξης των 1845 δολαρίων. Αρκετά καλύτερα τα πράγματα, αφού μιλάμε για τριακόσιες φορές το αρχικό κεφάλαιο ε;!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και πάμε στο τελικό πείραμα. Αν πριν 98 χρόνια οι γονείς της είχαν βάλει τα 6 αυτά δολάρια στον S&P 500, με 10% απόδοση και τα ξεχνούσαν εκεί, το αποτέλεσμα θα ήταν, παρακαλώ, 69,586 δολάρια, ήτοι περίπου έντεκα χιλιάδες τριακόσιες ογδόντα οκτώ φορές τα αρχικά χρήματά! Ναι θα με πείτε σε έναν αιώνα! Σύμφωνοι! Αλλά και πάλι! Πάνω από 11.000 φορές το αρχικό μας κεφάλαιο!

Εννοείται πως μιλάμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα με νούμερα του παρελθόντος και οι παρελθοντικές αποδόσεις ΔΕΝ εγγυόνται τις μελλοντικές. Αλλά εντάξει έχουμε και δεδομένα 93 χρόνων! Και μάλιστα αυτά τα 93 χρόνια ο S&P 500 πέρασε από το αμερικανικό κράχ του ΄29, από 2 παγκοσμίους πολέμους, από την κρίση των ακινήτων του 2008, από μια πανδημία και από μια πρόσφατη ενεργειακή κρίση! ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ αυτά αποδίδει σε βάθος δεκαετίας 10.5% τον χρόνο μεσοσταθμικά! Οπότε ναι έχουμε δεδομένα.

Τώρα, στο παράδειγμα μας παραπάνω δεν έχουμε μετρήσει καθόλου τον πληθωρισμό, όμως κυρίως ήθελα να δούμε ένα παράδειγμα ενδεικτικό της δύναμης του ανατοκισμού το ότι ένα επιτόκιο 2% κάνει τα χρήματά μας επί 7, όταν πάμε στο 6% τα κάνει επί 300 και μετά στο 10% τα κάνει επί 11.388! Είναι τρομακτικά μεγάλα τα νούμερα αν το καλοσκεφτούμε!

Αφού τα είδαμε αυτά, λοιπόν, ας αφήσουμε την πρωταγωνίστριά μας να απολαύσει με τις καταθέσεις της ό,τι αγοράζουν σήμερα τα 42 δολάρια που έχει στην Τράπεζα και ας δούμε εμείς πώς θα διπλασιάσουμε τα χρήματά μας εκμεταλλευόμενοι όσα μάθαμε από αυτή την ιστορία!

Υπάρχουν δύο τρόποι. ΣΑΦΩΣ παιδιά το άρθρο ΔΕΝ είναι επενδυτική συμβουλή. Και σκοπό έχει μόνο να ψυχαγωγήσει ή να είναι ένα έναυσμα να ψάξει ο κάθε ένας και η κάθε μια παραπάνω το θέμα των επενδύσων. Ωστόσο, όντως πάμε να δούμε τους δυο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να επενδύσουμε σήμερα ένα μεγάλο ποσό πχ 5000€ και να περιμένουμε τον διπλασιασμό τους, ενώ ο δεύτερος τρόπος και μοναδικός εφόσον δεν έχουμε σήμερα ένα μεγάλο ποσό για να ξεκινήσουμε είναι να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα με μηδέν ευρώ και να επενδύουμε για παράδειγμα 100€ τον μήνα. Σε αυτούς τους υπολογισμούς, αν χρησιμοποιήσουμε το investment calculator που έχουμε στο website μου, και πάρουμε μια σταθερή απόδοση 10%,

Στην πρώτη περίπτωση, και με μια απόδοση 10%, ο διπλασιασμός θα έρθει ανάμεσα στα επτά και τα οκτώ έτη επένδυσης. Στην περίπτωση που επενδύουμε 100 τον μήνα τώρα , θα χρειαστούν λίγο πάνω από 13 χρόνια και έχοντας επενδύσει 15.600€ από δικά μας χρήματα, η απόδοση που θα έχουμε θα είναι 15.400€. Από το σημείο αυτό του ισοσκελισμού και μετά το χαρτοφυλάκιό μας θα μεγαλώνει περισσότερο εξαιτίας του ανατοκισμού παρά από τις δικές μας μηνιαίες συνεισφορές. Βλέπουμε άρα, πως είτε έχουμε σήμερα κεφάλαιο, είτε όχι, μπορούμε να επενδύουμε 100€, 50€ ή και 10€, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο και να εμπιστευτούμε τα χρήματά μας στα αγκάλες του ανατοκισμού!

Παρεμπιπτόντως και επειδή μου αρέσει να εμπιστεύομαι τους αριθμούς, αν τυχόν εμείς επενδύσουμε, όχι απλά αφήσουμε όπως έκαναν οι γονείς της πρωταγωνίστριάς μας, 5000€ και τα αφήσουμε στον S&P 500, αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως δείχνουν,  τα δισέγγονά μας σε 98 χρόνια αντί για τα 42 ευρώ του παραδείγματος, θα έχουν στα χέρια τους ένα χαρτοφυλάκιο 57.000.000 ευρώ!

ΝΑΙ αυτό είναι το νούμερο που βγαίνει γιατί από ένα σημείο και μετά τα πάντα μεγαλώνουν εκθετικά!

Και αυτό, είναι ο λεγόμενος πλούτος γενεών.

Σας ευχαριστώ που φτάσατε έως εδώ, ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή μας ιστορία και τα λέμε την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: