Αυτή είναι η πιο αποδοτική φόρμουλα για Αποταμίευση

Αυτή είναι η πιο αποδοτική φόρμουλα για Αποταμίευση
Photo: pixabay.com
Τι είναι η "Μέθοδος του 50-30-20" και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία;

Από την Ιωάννα Φο*

Όπως κάθε διαδικασία στην ζωή μας, έτσι και η οικονομική μας ανεξαρτησία δεν είναι ένα δημιούργημα της στιγμής, αλλά απαιτεί οργάνωση και πλάνο. Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέρμα της διαδρομής που είναι να ζούμε από τις επενδύσεις μας (όποιες και εάν είναι αυτές – ακίνητα, μετοχές, πολύτιμα μέταλα), πρώτα πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια του οικοδομήματος. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε πώς χτίζουμε τα θεμέλια, πως δηλαδή μαθαίνουμε να αποταμιεύουμε χρήματα μέρος των οποίων στην συνέχεια μπορούμε να επενδύουμε, προκειμένου να φτάσουμε τους οικονομικούς μας στόχους.

Γιατί ΝΑΙ πρώτα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε ορθά τα χρήματά μας, έπειτα πρέπει να αποταμιεύουμε και αφού έχουμε μαξιλαράκι ασφαλείας ΜΟΝΟ τότε είμαστε σε θέση να επενδύσουμε κιόλας.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του φαινομένου της αποταμίευσης, πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος αποταμίευσης, ούτε μια μόνο μέθοδος. Καθένας και καθεμία από εμάς είναι διαφορετικός άνθρωπος και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα υπό διαφορετικές συνθήκες γενικά, αλλά και συγκεκριμένα στην προσπάθεια αποταμίευσης. Επομένως, ακόμα και αν δεν μας βολέψει αυτός ο τρόπος που θα δούμε σήμερα, δεν σημαίνει ότι η αποταμίευση δεν είναι για εμάς, σημαίνει απλώς ότι αυτός ο τρόπος μπορεί δεν μας ταιριάζει. Υπάρχουν και άλλοι για τους οποίους θα μιλήσουμε σε επόμενα άρθρα!

Η μέθοδος που θα δούμε σήμερα ονομάζεται ‘’Μέθοδος του 50-30-20’’ και ας πάμε να της ρίξουμε μια ματιά. Κάθε αριθμός της μεθόδου αντιστοιχεί σε ποσοστό του συνολικού μας εισοδήματος και κάθε ένα από αυτά τα ποσοστά προορίζεται για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες.

Πώς συντίθεται όμως ο κανόνας αυτός συγκεκριμένα;

Παίρνουμε το συνολικό μας εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των δώρων και αφαιρουμένων των φόρων, εισφορών και κρατήσεων και το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Το ένα κομμάτι είναι το 50% του εισοδήματός μας, το άλλο το 30% και το άλλο το 20%. Το μεγάλο τμήμα αυτού του ποσού θα καλύπτει τις ανάγκες μας, 30% τα θέλω μας και 20% θα είναι η αποταμίευση και αργότερα η επένδυσή μας.

Τώρα, αφού καταφέραμε και κάναμε την διαίρεση, τι έχουμε μπροστά μας; Τρία διαφορετικά ποσά για τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορία πρώτη: 50%

Το πρώτο και μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός μας πηγαίνει για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών. Όπου αναφερόμαστε σε βασικές ανάγκες, λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι έχουμε περίπου τις ίδιες. Στέγαση, είτε με την μορφή του ενοικίου, είτε με αυτή του δανείου, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, πάγια έξοδα κίνησης και όλα όσα αφορούν την διαβίωσή μας. Εδώ δεν έχουμε την δυνατότητα εκπτώσεων, αφού μιλάμε για τις βασικές μας ανάγκες, μπορούμε, όμως να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις, εάν συνειδητοποιούμε ότι οι ανάγκες μας υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% του εισοδήματός μας. Για παράδειγμα, αν το ποσό αυτό είναι 600€ και το ενοίκιό μας είναι 550€, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε είτε ένα φθηνότερο ακίνητο ή μια λύση όπως η συγκατοίκηση.

Κατηγορία δεύτερη: 30%

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα θέλω μας. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται αρκετά πιο υποκειμενικά και ξεφεύγουμε πια από την έννοια της επιβίωσης, άρα εδώ χωράνε και τα περισσότερα ΄΄παζάρια΄΄ με τον εαυτό μας.

Τι μπορεί να έχουμε εδώ; Δαπάνες ψυχαγωγίας, ακριβό και ιδιαίτερο αυτοκίνητο, κοσμήματα, ταξίδια, συνδρομές σε υπηρεσίες, φαγητό απέξω και πολλά άλλα. Μπορούμε αυτά να τα περικόψουμε και να τα εξαφανίσουμε από την καθημερινότητά μας για να μπορέσουν να ευημερούν οι αριθμοί μας, ενώ εμείς δυστυχούμε; Κατηγορηματικά όχι είναι η δική μου απάντηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε εναλλακτικές, όπου υπάρχουν, με σκοπό να συμμαζέψουμε τις δαπάνες ή να επιλέξουμε ποιες από αυτές τις δαπάνες θα κάνουμε που είναι και οι πιο σημαντικές για εμάς.

Και εξηγούμαι. Ένας τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα χωρίς να στερηθούμε είναι να μην αγοράζουμε τις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Δεν χρειαζόμαστε πχ το iPhone 14, όταν το 11 μας κάνει την ίδια δουλειά με τα μισά και λιγότερα χρήματα, για παράδειγμα. Αντίστοιχα, αν θέλουμε να γυμναζόμαστε και καλά κάνουμε, μήπως μπορούμε να το κάνουμε στο σπίτι μέσω των πολλών καθοδηγητικών βίντεο που υπάρχουν και έτσι γλιτώνουμε τα 30€ που δίνουμε στο γυμναστήριο; Δεν χρειάζεται να κάνουμε όλα όσα αναφέρουμε συνδυαστικά, αρκεί να καταφέρνουμε να φέρνουμε τα έξοδα των ΄΄θέλω΄΄μας στο 30% του εισοδήματός μας.

Κατηγορία τρίτη: 20%

Και φτάνουμε στην τρίτη και τελευταία κατηγορία, στο 20% του εισοδήματός μας που κατευθύνεται προς αποταμίευση και επένδυση. Με αυτό το 20% πρέπει να καλύπτουμε όλες τις αποταμιευτικές μας ανάγκες αλλά και τις επενδύσεις μας. Πρέπει να χτίσουμε το μαξιλαράκι ασφαλείας μας για ώρα ανάγκης, αλλά και να επενδύσουμε για το μέλλον μας, ώστε κάποτε αυτό το 20% του σημερινού μας εισοδήματος να μπορεί να μας ζήσει.

Κλείνοντας, να πούμε ότι στην Ελλάδα είναι πράγματι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτή η τακτική από μεμονωμένα άτομα και δεν αεροβατούμε για να πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος με 800€ μισθό και 500€ ενοίκιο μπορεί να καταφέρει όσα αναφέρουμε. Αλλά, με συγκατοίκηση ή με ένα ζευγάρι που δουλεύουν και οι δύο, τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εφικτά.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα έχουμε το εργαλείο και είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε, ακόμα και αν χρειαστεί να ΄΄πειράξουμε΄΄λίγο τα ποσοστά. Αν δεν μας βγαίνει δηλαδή ας το πάμε 60 – 30 – 10!

Εξάλλου, σημασία έχει η αυτοματοποίηση της προσπάθειας και τελικά η αποταμίευση. Και αυτό μας προσφέρει πάνω απ’ όλα η μέθοδος του ‘’50-30-20’’ που είδαμε σήμερα.

Ευχαριστώ που φτάσατε έως εδώ και τα λέμε στο επόμενό μας άρθρο!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: