Σε πρωτοφανή επίπεδα η άνοδος του Dow Jones – Γιατί η νίκη του Τραμπ δεν ρίχνει τις αγορές

Σε πρωτοφανή επίπεδα η άνοδος του Dow Jones – Γιατί η νίκη του Τραμπ δεν ρίχνει τις αγορές
epa05624383 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange on the morning after Donald Trump was elected to be President of the United States in New York, New York, USA, on 09 November 2016. Reports state that markets reacted after US businessman Republican Donald Trump won the US presidential election. Americans voted on Election Day to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/JUSTIN LANE

Ανοδικά κινήθηκαν Ευρώπη και Ασία ενώ και η Wall Street αναμένεται να ανοίξει με θετικό πρόσημο.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο σε πρωτοφανή επίπεδα κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Wall Street.

Γύρω στις 16:35 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Dow Jones Industal Average κέρδιζε 98,17 μονάδες (0,53%) και έφθανε τις 18.687,86 μονάδες.

Τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης είχε ανέβει στις 18.712,55 μονάδες, ένα επίπεδο στο οποίο δεν είχε φθάσει ποτέ στη διάρκεια συνεδρίασης.

Άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τα κέρδη στην Ασία ενώ ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και η Wall Street, καθώς επικράτησε και πάλι θετικό κλίμα στις αγορές και αντιστράφηκαν οι απώλειες που σημειώθηκαν αρχικά μετά την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στις προτεραιότητες του Τραμπ – μειώσεις φόρων, υψηλότερες δαπάνες για υποδομές και άμυνα, άρση των ρυθμιστικών κανόνων για τις τράπεζες – και αφήνουν προς το παρόν στην άκρη τις ανησυχίες για το εάν θα επιβάλει δασμούς στις κινεζικές και μεξικανικές εξαγωγές, δημιουργώντας τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανήλθαν σε υψηλό δύο εβδομάδων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται κατά 1,3% πριν μετριάσει τα κέρδη του στο 0,7% περίπου. Ο βρετανικός FTSE κατέγραψε νωρίτερα στη συνεδρίαση άνοδο έως 0,95%, ο γερμανικός DAX κατά 1,12% και ο γαλλικός CAC κατά 1,06%, πριν μετριάσουν κάπως τα κέρδη τους. Σε μια αξιοσημείωτη συνεδρίαση για τις ιαπωνικές μετοχές, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε κάποια στιγμή άλμα 7% μετά την βουτιά κατά 5% χθες.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την υποχώρηση που σημείωσαν χθες οι αγορές μετά το θρίαμβο του Τραμπ.

Οι επενδυτές, σε γενικές γραμμές, είδαν ενδείξεις ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας που προωθούν οι δυτικές κυβερνήσεις μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

«Η ομιλία του Τραμπ μετά τη νίκη του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή ξαφνική αντιστροφή, καθώς επικεντρώθηκε περισσότερο στην ενότητα και την ανάγκη για δαπάνες προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι η οικονομία. Αυτές οι πολιτικές σε συνδυασμό με την επιθυμία του για απορρύθμιση και χαμηλότερους φόρους είναι πολύ φιλικές προς την αγορά», σχολίασε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής στην OANDA.

«Η στάση που θα έχει στο εμπόριο πιθανόν θα καθορίσει πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές, αλλά στην πραγματικότητα αυτές είναι πολύ μακροπρόθεσμες πολιτικές και προς το παρόν, οι αγορές επικεντρώνονται περισσότερο στην προοπτική χαμηλότερων φόρων, δημοσιονομικών κινήτρων και λιγότερων ρυθμιστικών κανόνων».

Ο δείκτης δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων ανέκαμψε από το χαμηλό του 95,885 στο οποίο υποχώρησε χθες στο 98,787 περίπου σήμερα. Ο συμφιλιωτικός τόνος του Τραμπ ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και πρόσφερε στήριξη στο δολάριο. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 1,0890 δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 28 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε στο 1,0881 δολάριο.