SeedBlink: «Το momentum είναι κατάλληλο για επενδύσεις σε startups»

SeedBlink: «Το momentum είναι κατάλληλο για επενδύσεις σε startups»
Η δυναμική του ελληνικού startup οικοσυστήματος, τα bare markets και τα family offices.

Τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και τα οφέλη που προσφέρει σε επενδυτές, startups και scaleups, παρουσίασε η SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Mετά από την ολοκλήρωση της πρώτης της συγχώνευσης και εξαγοράς που έγινε το 2022, η εταιρεία έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα την τελευταία τριετία. Στο διάστημα αυτό, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους από 68.800 επενδυτές από 78 χώρες, οι οποίοι έχουν επενδύσει συνολικά σε 258 startups με συνολικό όγκο χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η SeedBlink εξειδικεύεται σε tech startups και η διοικητική της ομάδα, όσον αφορά τα ιδρυτικά της μέλη, αποτελείται από δύο στελέχη που προέρχονται από τον κλάδο των τραπεζών και δύο από τον τεχνολογικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η περιοχή της κεντροανατολικής Ευρώπης είναι αναδυόμενη και καταγράφει μεγάλη δυναμική. Μετά τον covid έχουμε μπει σε μια νέα ψηφιακή εποχή και οι ανάγκες της αγοράς έχουν αλλάξει. Έχουμε επενδύσει σε αρκετές startups και βλέπουμε περίπου 2.000 το χρόνο μέχρι να καταλήξουμε σε ποιες θα εστιάσουμε» δήλωσε ο Laurentiu Ghenciu, Chief Business Officer της SeedBlink.

Πρόσθεσε πως η επιτυχία που σημείωσε η SeedBlink στη Ρουμανία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίστηκαν με όλους τους angel investors και τα vc’s, ήταν τα στοιχεία που γέννησαν τη φιλοδοξία να βγει εκτός συνόρων και να δραστηριοποιηθεί διεθνώς ξεκινώντας από Βουλγαρία και Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη χώρα μας, η SeedBlink έκανε το ντεμπούτο της τον Ιούνιο του 2022 και μέσα σε ένα εξάμηνο έχει εγγράψει 400 επενδυτές ενώ έχουν ολοκληρωθεί γύροι χρηματοδότησης για λογαριασμό 7 startups της τάξεως των 16,8 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των τοπικών success stories είναι αυτά των PD Neurotechnology και Captain Book.  Να σημειωθεί ότι από τα 16,8 εκατ. ευρώ, τα 1,1 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές εταιρείες με το μέσο εισιτήριο επένδυσης στη χώρα μας να αγγίζει τα 5.400 ευρώ.

«Η ελληνική αγορά έχει αναπτυσσόμενη, αλλά συγκεκριμένη δυναμική. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της SeedBlink είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές να δουν ξένα χαρτοφυλάκια που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα. Επίσης, αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις με family offices τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink διευκρινίζοντας πως όλες οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα είναι ελεγμένες και από vcs, αλλά  και από την SeedBlink.

Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink
Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink

Για να μπει μια start up στην πλατφόρμα θα πρέπει να πληρώσει ένα fee εισόδου, καθώς επίσης και ένα success fee στην περίπτωση που γίνει exit. Αντίστοιχα οι επενδυτές δίνουν spv success fee, ενώ σε περίπτωση exit υποχρεούνται να δώσουν και ένα πρόσθετο fee 15%. Πιο συγκεκριμένα στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος βασικού εισιτηρίου (2.500 €), η έγκαιρη πρόσβαση στους γύρους χρηματοδότησης, η παροχή υποστήριξης από ειδικούς, τα ειδικά εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τα private deal rooms και η δυνατότητα άμεσης επένδυσης μέσω της SeedBlink SPV.

«Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει πλέον ωριμάσει, έχει κάνει τα πρώτα του βήματα και είναι ικανό να σηκώσει χρήματα και από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη 400 εγγεγραμμένους επενδυτές, από τους οποίους πάνω από το 60% είναι sophisticated investors που σημαίνει ότι έχουν ξανακάνει τοποθετήσεις και ξέρουν τι θέλουν: Διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές. Είμαστε μια από τις πέντε εταιρείες στην Ευρώπη που έχει άδεια και μας εμπιστεύονται διότι νιώθουν ασφάλεια».

Σχολιάζοντας το πώς θα κινηθεί η οικονομία κατά την τρέχουσα χρονιά ο κ. Ghenciu, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Οι αγορές είναι bare τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας περεταίρω μείωση τιμών, και οι περισσότεροι επενδυτές είναι ακόμα πιο προσεκτικοί ως προς τις τοποθετήσεις που κάνουν. Υπάρχει πολύ συζήτηση γύρω από τα κριτήρια αξιολόγησης και την κεφαλαιοποίηση των startups, λιγότερη όρεξη για επενδύσεις και προτίμηση στις επιλογές equity. Η αίσθησή μας είναι ότι, παρά το αβέβαιο οικονομικό κλίμα, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σήμερα από ότι το 2021 και αυτό δίνει μια δυναμική στην αγορά, κυρίως σε ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» κατέληξε ο κ. Πλατανιάς.

Πρόσθεσε πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις που σηκώνουν πιο εύκολα χρήματα είναι αυτές που έχουν κάνει traction και evaluation, είναι έτοιμες ως προς τις υπηρεσίες και το προϊόν τους και έχουν τους δικούς τους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: