Σεντένο: Σήμερα οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα – Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Σεντένο: Σήμερα οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα – Έχουμε μεγάλες προσδοκίες
epa06367176 New president elect of Eurogroup, Portuguese Finance Minister Mario Centeno gives a press conference after he was elected as new president of Eurogroup at the European Council in Brussels, Belgium, 04 December 2017. New president of Eurogroup, Portuguese Finance Minister Mario Centeno replaces the outgoing President of the Eurogroup, former Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου θα καθοριστεί σήμερα το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ.

«Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό προγράμμα» δήλωσε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό», σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων ότι πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές».

«Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Προσερχόμενος στο Eurogroup και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε για την ατζέντα και το ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτό βρίσκεται εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων.

Ως εκ τούτου ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα. «Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Tην πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν, στο σημερινό Εurogroup, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, κατά τρόπο που να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ομαλότητα.

Τον Φεβρουάριο θα εκταμιευτούν 5,7 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο 1 δισ. ακόμη
Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε πως σύμφωνα με την εισήγηση του EWG, το ύψος της δόσης ανέρχεται στα 6,7 δισ. ευρώ και από αυτά τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:

– Τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

– Το 1,9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.

– Το 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μόνο αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως τα μέσα Απριλίου.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τζανακόπουλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει αύριο για το Νταβός όπου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει σημαντικές συναντήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα.