ΣΕΤΕ: Πώς θα πετύχουμε το στοίχημα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

ΣΕΤΕ: Πώς θα πετύχουμε το στοίχημα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης
Ο ΣΕΤΕ παρουσίασε την έκθεση εμπειρογνωμοσύνης της Considerate Group «EXPERT REPORT: Sustainable Tourism in Greece- Βιώσιμος τουρισμός στην Ελλάδα».

Την έκθεση εμπειρογνωμοσύνης της Considerate Group, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ, με τίτλο: «EXPERT REPORT: Sustainable Tourism in Greece- Βιώσιμος τουρισμός στην Ελλάδα» και μπορεί να λειτουργήσει ως βάση τεκμηρίωσης για τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών παρουσίασε ο ΣΕΤΕ.

Στις αυξημένες απαιτήσεις για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή στάθηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τόνισε πως από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, η ανθρώπινη παρουσία επηρεάζει το κλίμα, ενώ πρόσθεσε πως 20 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας ισοδυναμούν με 20.000 χρόνια φυσικής εξέλιξης!

«Δεν μιλάμε έτσι ξαφνικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη συζήτηση ήταν φυσικό επακόλουθο όλων όσων συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Ο τουρισμός έχει υποχρέωση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να τοποθετείται πάνω σε αυτές. Η αλήθεια είναι πως, στην πλειονότητά τους, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αποδεχτεί και ενσωματώσει στη λογική τους τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στον τουρισμό υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Όμως ο καθένας μας, ανεξαρτήτως μεγέθους, πρέπει να είναι νοικοκύρης στον τόπο του» δήλωσε ο κ. Βερνίκος υπογραμμίζοντας πως η διαχείριση σκουπιδιών και η λελογισμένη χρήση του νερού αποτελούν βασική υποχρέωση.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, ανέφερε πως η βιωσιμότητα πρέπει να έχει τεκμηρίωση και μεθοδολογία ανάπτυξης δράσεων. Υπενθύμισε πως ο Σύνδεσμος έχει ήδη καταθέσει στην κυβέρνηση σχέδιο δράσης για το 2030 με συγκεκριμένα δεδομένα για την επόμενη μέρα στον τουρισμό.

«Βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι 5 βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βασίζουμε τη στρατηγική μας είναι οι εξής: ανταγωνιστικότητα, οικονομία, διαχείριση προορισμών, εκπαίδευση και βιωσιμότητα, όχι μόνο με όρους περιβαλλοντικούς, αλλά παράλληλα με κοινωνικούς και οικονομικούς. Πρόκειται για μια διατομεακή πρωτοβουλία που αφορά όλη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκάλυψε δε πως σύντομα θα γίνει επίσημη παρουσίαση ενός συγκεκριμένου πλέγματος ενέργειων που θα βοηθάει τον ιδιωτικό τομέα να προβεί σε ομαλή πράσινη μετάβαση.

Τον λόγο πήρε ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ ο οποίος ανέφερε ότι προσεχώς θα βγει στη δημοσιότητα νέα μελέτη για τα ταξίδια χωρίς αποκλεισμούς, η οποία εστιάζει στη συμπερίληψη.

«Το ζήτημα της βιωσιμότητας θα το ακούμε στο μέλλον με την κάλυψη της ανθεκτικότητας. Η διαχείριση των προορισμών δεν είναι τεχνικό ζήτημα αλλά στον πυρήνα τους αποτελούν διαχείριση κοινωνικών συγκρούσεων και συμφερόντων. Στην πραγματικότητα, όλη η ιστορία της ανθρωπότητας βασίζεται στη διαχείριση φυσικών πόρων. Με κριτήριο την λοιπόν την ανθεκτικότητα, κάθε τοπική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει τι τελικά θέλει».

Ο κ. Κικίλιας κατέληξε λέγοντας πως ο ΣΕΤΕ προσπαθεί ώστε να πείσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να προβούν σε πράσινες επενδύσεις, καθώς αυτή είναι μια πρακτική που θα εξασφαλίσει τη συνέχειά τους στο μέλλον, ενώ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους.

Μεταξύ των ομιλητών και ο Άρης Ίκος, Επιστημονικός Διευθυντής ΣΕΤΕ, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους της έρευνας.

«Ο τουρισμός δεν είναι απλά μια δραστηριότητα, αλλά συνιστά την οικονομική εξάρτηση τοπικών κοινωνιών. Η έρευνα στηρίζεται στο όραμα, την ανάλυση, τη διάγνωση και την κατάθεση προτάσεων και σε αυτήν περιλαμβάνονται και πολλά best practices».

Ειδικότερα, έχουν κατατεθεί 21 προτάσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ανάγκη για συνέργειες και ευρύτερη ενημέρωση, την ευθυγράμμιση της τουριστικής στρατηγικής με αμιγώς θετικό αντίκτυπο, την ανάπτυξη προορισμών με πλούσια βιοποικιλότητα, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, τη χωροταξία, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: