ΣΕΒ: Γιατί σε περίπτωση Grexit θα καταρρεύσει η χώρα

ΣΕΒ: Γιατί σε περίπτωση Grexit θα καταρρεύσει η χώρα

Τι σημαίνει για τους Έλληνες ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ.

Ανάλυση για τις πιθανές επιπτώσεις του Grexit δημοσιεύει ο ΣΕΒ. Όπως αναφέρει η συζήτηση ότι το Grexit θα δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας είναι τόσο εξωφρενική όσο η πρόταση ότι κάποιος πλούσιος θα αποπληρώσει το ελληνικό χρέος.

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι το χρέος είναι απαιτητό σε ευρώ και αν δεν εξυπηρετείται κανονικά, τότε η χώρα μας θα απομονωθεί στη διεθνή κοινότητα, διακινδυνεύοντας το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών της επιτευγμάτων.

Επιπλέον η εξάρτηση από τις εισαγωγές και το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την παραγωγική δομή.

Όσον αφορά, για παράδειγμα, τις εμπορικές της συναλλαγές, εξηγεί ο ΣΕΒ, η χώρα μας δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλύψει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (€53 δισ.) και η παραγωγική δομή της θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα (€6,5 δισ.), κυρίως σε χρυσό, είναι περιορισμένα, αλλά και τα ισόποσα περίπου με τις εισαγωγές έσοδα εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως από τουρισμό και μεταφορές, θα εξασθενήσουν σημαντικά λόγω του εξοστρακισμού της χώρας από τη διεθνή νομιμότητα.

Το 70% των καθαρών εισαγωγών μας σε αγαθά είναι εισροές στην παραγωγική διαδικασία, το 25% των εισαγωγών μας επανεξάγεται, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας γίνεται με την ΕΕ-28.

Οι αναταράξεις στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας θα συμπέσουν κατά πάσα πιθανότητα με μία επέκταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ελλάδα που θα μείνει εκτός νυμφώνος, χωρίς την προστασία της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ.

Τι θα συμβεί
Tο μεγαλύτερο κόστος είναι ότι η χώρα μας θα περιθωριοποιηθεί και οι Έλληνες θα φτωχοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές του Συνδέσμου και περιγράφουν ένα ζοφερό περιβάλλον:

• Θα κυριαρχεί η φτώχεια και η δυστυχία χωρίς πραγματική βελτίωση μισθών και συντάξεων αφού δεν υπάρχουν οι συνταξιοδοτικοί πόροι.

• Όσοι έχουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες (και κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα) θα χάσουν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων τους

• Όσοι έχουν δάνεια (κυρίως, τα υψηλότερα εισοδήματα) θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν με λεφτά από το εξωτερικό.

• Καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να αντέξει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, που η μετατροπή του νομίσματος θα επιφέρει.

• Το χρέος της ΤτΕ, στην ουσία των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι, όχι μόνο άμεσα απαιτητό, αλλά και σε Ευρώ.

• Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με το δημόσιο χρέος που θα διεκδικηθεί από τους δανειστές σε ευρώ εις τον αιώνα τον άπαντα, ανεξαρτήτως νομίσματος στο οποίον θα μετατραπεί.

• Σε περίπτωση Grexit και μετατροπής του ενεργητικού και του παθητικού των τραπεζών σε ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα, και επειδή το χρέος των τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει σε Ευρώ, οι τράπεζες θα εμφανίσουν αρνητική καθαρή θέση, ή διαφορετικά, θα πτωχεύσουν και θα κρατικοποιηθούν με την εκτύπωση χρήματος από τον Χολαργό.

• Και όλα αυτά θα συμβούν σε ένα περιβάλλον υπερπληθωρισμού, καθώς το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν για να αποκατασταθούν, και οι «αδικημένοι των Μνημονίων», και για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» σε στυλ Βενεζουέλα, καταλήγει η ανάλυση του Συνδέσμου για το ενδεχόμενο Grexit.