Σφοδρή επίθεση της Άγκυρας σε Μακρόν: Οποιοδήποτε βήμα μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι στα πλαίσια τους διεθνούς δικαίου

Σφοδρή επίθεση της Άγκυρας σε Μακρόν: Οποιοδήποτε βήμα μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι στα πλαίσια τους διεθνούς δικαίου
ελληνικη τουρκικη σημαια greek turkish flag greece turkey Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν αλλά και η ανάρτησή του στα ελληνικά.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε πως «κανένας δεν μπορεί να τολμήσει να απειλεί την Τουρκία με την ρητορική των κυρώσεων και ούτε αυτό θα έχει αποτέλεσμα. Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να κοιτάει τον εαυτό της στον μεγεθυντικό καθρέφτη και να ακολουθεί ορθολογικές και διακριτικές πολιτικές. Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και αυτούς που στην ανατολική Μεσόγειο λειτουργούν με την λογική “ο ιδιοκτήτης αυτής της περιοχής είμαι μόνο εγώ”. Διότι πρέπει να έχει καταλάβει πως με αυτές τις πολιτικές δεν μπόρεσε ούτε θα μπορέσει να πάρει αποτέλεσμα».

Και πρόσθεσε: «Οποιοδήποτε βήμα μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι στα πλαίσια τους διεθνούς δικαίου κι έχει στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας μας όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Γάλλος πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία είναι γραμμένη στα ελληνικά έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους»

Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο κ. Μακρόν κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ». Τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογράμμισε: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».

Νεύρα Τσαβούσογλου μετά τα «ελληνικά» του Μακρόν: «Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της»

Δεν άρεσαν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και η ευρεία στήριξή του στις ελληνικές θέσεις, με συνέπεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να κάνει λόγο για «απώλεια της ουδετερότητας της Γαλλίας».

Μετά το μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά, ο Τσαβούσογλου πρότεινε στη Γαλλία να ακολουθεί «ορθολογικές πολιτικές».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της, αλλά και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

​Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να μεγιστοποιεί τον ρόλο της και να ακολουθεί διακριτικές, ορθολογικές πολιτικές».

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Μακρόν εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «χάνει την ευκαιρία της να συμβάλει στη σταθερότητα με κάθε λάθος βήμα που κάνει όσον αφορά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».