SGE: Αυτό είναι το νέο AI εργαλείο της Google που… τρομάζει τους βαρόνους των μέσων ενημέρωσης

SGE: Αυτό είναι το νέο AI εργαλείο της Google που… τρομάζει τους βαρόνους των μέσων ενημέρωσης
Photo: pixabay.com
Το Search Generative Experience έρχεται και αλλάζει τα δεδομένα.

Ίσως να μη χρειαστεί να διαβάσετε ποτέ στη ζωή σας άλλη είδηση, αν χρησιμοποιείτε τεχνητή νοημοσύνη, που μπορεί να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες του διαδικτύου και να σας προσφέρει μια περίληψη… on demand.

Αυτό είναι κάτι που αποτελεί εφιάλτη για τους βαρόνους των μέσων ενημέρωσης, καθώς η Google και άλλοι πειραματίζονται με αυτό που αποκαλείται γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το Reuters, από τον Μάιο, η Google έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια νέα μορφή αναζήτησης που τροφοδοτείται από τη γενετική AI, αφού παρατηρητές του κλάδου αμφισβήτησαν τη μελλοντική εξέχουσα θέση του τεχνολογικού γίγαντα στην παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές μετά την άνοδο του chatbot της OpenAI που απαντά σε ερωτήματα, του ChatGPT.

Το προϊόν, που ονομάζεται Search Generative Experience (SGE), χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία περιλήψεων ως απάντηση σε ορισμένα ερωτήματα αναζήτησης, που ενεργοποιείται ανάλογα με το αν το σύστημα της Google κρίνει ότι αυτό το format θα ήταν χρήσιμο. Οι περιλήψεις εμφανίζονται στην κορυφή της αρχικής σελίδας αναζήτησης της Google, με συνδέσμους για να «εμβαθύνετε», σύμφωνα με την επισκόπηση της Google για το SGE.

Εάν οι εκδότες θέλουν να αποτρέψουν το περιεχόμενό τους από το να χρησιμοποιηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη της Google, για να βοηθήσει στη δημιουργία αυτών των περιλήψεων, πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ίδιο εργαλείο, που θα αποτρέψει επίσης την εμφάνισή τους στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, καθιστώντας τα πρακτικά αόρατα στον ιστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναζήτηση «Ποιος είναι ο Jon Fosse» – ο πρόσφατος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας – για παράδειγμα, παράγει τρεις παραγράφους για τον συγγραφέα και το έργο του. Τα αναπτυσσόμενα κουμπιά παρέχουν συνδέσμους προς το περιεχόμενο του Fosse στη Wikipedia, το NPR, τους New York Times και άλλους ιστότοπους, ενώ επιπλέον σύνδεσμοι εμφανίζονται στα δεξιά της περίληψης.

Η Google αναφέρει ότι οι επισκοπήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη συντίθενται από πολλές ιστοσελίδες και ότι οι σύνδεσμοι έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν σημείο εκκίνησης για να μάθετε περισσότερα. Περιγράφει το SGE ως ένα πείραμα με τη δυνατότητα επιλογής από τους χρήστες, ώστε να τη βοηθήσει να εξελίξει και να βελτιώσει το προϊόν, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τα σχόλια από τους εκδότες ειδήσεων και άλλους.

Για τους εκδότες, το νέο εργαλείο αναζήτησης είναι η πιο πρόσφατη «κόκκινη σημαία» σε μια σχέση δεκαετιών κατά την οποία προσπάθησαν να ανταγωνιστούν την Google για την online διαφήμιση, αλλά και βασίστηκαν στον τεχνολογικό γίγαντα για επισκεψιμότητα.

Το προϊόν που ακόμη αναπτύσσεται – και είναι πλέον διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και την Ιαπωνία – έχει προκαλέσει ανησυχίες στους εκδότες καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τη θέση τους σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κυριαρχήσει στον τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες βρίσκουν και πληρώνουν για πληροφορίες, σύμφωνα με τέσσερις μεγάλους εκδότες που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μην περιπλέξουν τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Google.

Οι ανησυχίες αυτές αφορούν στην επισκεψιμότητα, το κατά πόσον οι εκδότες θα αναγνωρίζονται ως η πηγή των πληροφοριών που εμφανίζονται στις περιλήψεις του SGE και την ακρίβεια αυτών των περιλήψεων, λένε οι εκδότες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εκδότες θέλουν να αποζημιωθούν για το περιεχόμενο, στο οποίο η Google και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους, κάτι που αποτελεί επίσης σημαντικό σημείο εμπλοκής γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: