Shou Zi Chew: Ο άνθρωπος πίσω από το TikTok έχει κάνει τις κυβερνήσεις να φοβούνται για την ασφάλειά τους

Shou Zi Chew: Ο άνθρωπος πίσω από το TikTok έχει κάνει τις κυβερνήσεις να φοβούνται για την ασφάλειά τους
epa08538304 The Chinese video-sharing app TikTok on a smartphone, in Mumbai, India, 10 July 2020. India's national government in New Delhi has announced it is banning 59 Chinese phone applications – including the increasingly-popular apps TikTok, Helo and WeChat – citing national security concerns. The decision comes amid India's ongoing territorial dispute with China in the Galwan valley of the eastern Himalayan region of Ladakh. EPA/DIVYAKANT SOLANKI ILLUSTRATION TO GO WITH EFE STORY ON TIKTOK APP TODAY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο CEO του TikTok έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να αποτρέψει την απαγόρευση της εφαρμογής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφαία θέση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, θα χρειαστεί να επιδείξει τεράστιες ικανότητες επιβίωσης για να σώσει την εταιρεία που κυκλοφορεί την πλατφόρμα της αμφιλεγόμενης αλλά εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο.

Ο 40χρονος Shou Zi Chew, με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη όπου ζει μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους, βρέθηκε ενώπιον Αμερικανών βουλευτών την Πέμπτη, για να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την επίκαιρη συζήτηση που διεξάγεται στις ΗΠΑ για πιθανή απαγόρευση της πλατφόρμας. Ο Chew προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να μην επιδιώξουν την απαγόρευση της εφαρμογής και να μην εξαναγκάσουν την κινεζική μητρική εταιρεία, ByteDance, να παραχωρήσει το μερίδιό της, επιχειρηματολογώντας ότι το TikTok θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ασφάλεια των νεαρών χρηστών. Επιπλέον, κατέθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αποθηκεύσει όλα τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ σε διακομιστές της Oracle εντός των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο The Guardian, ο Chew έχει σχετικά ταπεινές καταβολές: ο πατέρας του εργαζόταν στον κατασκευαστικό τομέα και η μητέρα του ήταν λογίστρια. Όλα άλλαξαν όταν ήταν 12 ετών, καθώς η υψηλή βαθμολογία που πέτυχε στις εθνικές εξετάσεις τού εξασφάλισε μια θέση σε ένα γυμνάσιο για τις ελίτ, όπου απέκτησε ευχέρεια στα μανδαρινικά. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία – ως έφεδρος αξιωματικός του στρατού της Σιγκαπούρης – πήρε πτυχίο στα οικονομικά από το University College του Λονδίνου το 2006.

Έμεινε στο Λονδίνο και έπιασε δουλειά στη Goldman Sachs για δύο χρόνια, αποκτώντας επενδυτική εμπειρία που τελικά τον έφερε σε επαφή με τον νεαρό τότε Zhang Yiming, ιδρυτή της μητρικής του TikTok, ByteDance.

Το 2010, ο Chew απέκτησε το MBA του από το Harvard Business School, κάνοντας παράλληλα πρακτική άσκηση στον τομέα της τεχνολογίας στο Facebook, πριν η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2012.

Μετά το Harvard, ο Chew προσελήφθη στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων DST του δισεκατομμυριούχου της πληροφορικής Yuri Milner, όπου λόγω γλώσσας ορίστηκε συνεργάτης με εστίαση την Κίνα.

Λόγω της θέσης του αυτής έκανε την καθοριστική γνωριμία με τον Zhang της ByteDance το 2012 προτού η εταιρεία δημιουργήσει το TikTok. Ο Chew και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να επενδύσουν στην εταιρεία την επόμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Chew ασχολήθηκε με την συγκέντρωση κεφαλαίων που οδήγησαν στην εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο τρία χρόνια αργότερα. Εκείνη την εποχή, η ByteDance αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας, αν και η απόδοση της μετοχής έκτοτε ήταν ασταθής.

Το 2021, ο Zhang έπεισε τον Chew να ενταχθεί στην ByteDance ως οικονομικός διευθυντής. Δύο μήνες αργότερα, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος μετά την απρόσμενη αποχώρηση του πρώην στελέχους της Disney, Kevin Mayer, μετά από μόλις τρεις μήνες στο ρόλο, λόγω των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης, τότε υπό τον πρόεδρο Τραμπ, να επιβάλλει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της TikTok στις ΗΠΑ.

Το 2021 ο Chew βρέθηκε στη λίστα «40 under 40» της αμερικάνικης έκδοσης του Fortune.

Χαμηλού προφίλ σαν άνθρωπος, ο Chew ξεκινά τώρα μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να αποτρέψει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: