Σιγκαπούρη: Λιγότεροι θάνατοι στους εμβολιασμένους με Moderna, περισσότεροι σε εκείνους με Sinovac

Σιγκαπούρη: Λιγότεροι θάνατοι στους εμβολιασμένους με Moderna, περισσότεροι σε εκείνους με Sinovac
A nurse prepares a dose of the Sinopharm Covid-19 coronavirus vaccine at the Mount Elizabeth hospital vaccine centre in Singapore on September 7, 2021. (Photo by Roslan Rahman / AFP) Photo: AFP
Η Σιγκαπούρη κατατάσσει τα εμβόλια κατά του COVID με βάση το ποσοστό θνησιμότητας - και το εμβόλιο της Moderna βρίσκεται στην κορυφή ως το αποτελεσματικότερο.

Ο υπουργός Υγείας της Σιγκαπούρης Ong Ye Kung δήλωσε ότι τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα στη χώρα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το σενάριο του μη εμβολιασμού, ενώ παρακάλεσε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν ενόψει του αναμενόμενου κύματος της Όμικρον.

Σχεδόν το 70% όσων πέθαναν από τον COVID-19 πέρυσι στην πόλη-κράτος δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον Ong, παρά το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι αποτελούν πολύ μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού. Περίπου το 87% του συνολικού πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Ong, σε σχόλια που έκανε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ανέλυσε λεπτομερώς τα στατιστικά στοιχεία από τους 247 θανάτους που καταγράφηκαν μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων πέρυσι. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια mRNA προσφέρουν ενδεχομένως μεγαλύτερη προστασία

  • 11 θάνατοι ανά 100.000: Sinovac
  • 7,8 θάνατοι ανά 100.000: Sinopharm
  • 6,2 θάνατοι ανά 100.000: Pfizer/BioNTech
  • 1 θάνατος ανά 100.000: Moderna

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 838 θανάτους σε σύνολο άνω των 285.000 κρουσμάτων – 802 θάνατοι το 2021.

Ο Ong επανέλαβε ότι η βασική στρατηγική της Σιγκαπούρης παραμένει η «συμβίωση» με τον COVID-19, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων της χώρας. Η κυβέρνηση «δεν μπορεί να υπερ-απελευθερώσει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες» και να καταργήσει όλους τους περιορισμούς, αν και δεν μπορεί επίσης να κλείσει τα σύνορά της, κάτι που θα «προκαλούσε τεράστιο πόνο». Η χώρα θα ανταποκριθεί «ευέλικτα και κατάλληλα στις ανατροπές που μπορεί να οδηγήσει η κατάσταση της πανδημίας», είπε.

Μεταξύ άλλων λεπτομερειών από τις παρατηρήσεις του Ong στο Κοινοβούλιο, ξεχωρίσαμε και τις εξής:

Ο ίδιος αναμένει ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το ανθρώπινο δυναμικό των ΜΕΘ της Σιγκαπούρης αυξήθηκε κατά 12% κατά το περασμένο έτος σε περίπου 1800, και η πόλη-κράτος εκπαιδεύει περίπου 500 επιπλέον μέλη του προσωπικού για να βοηθήσουν.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την εισαγωγή διαφοροποιημένων μέτρων εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών στο σύνολο των σχολικών μονάδων, δήλωσε ο Ong.

Από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός για τα μικρότερα παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μέχρι στιγμής, δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Υγείας Janil Puthucheary.