Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη

Την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας και την έναρξη δεκαήμερου διαλόγου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρωθυπουργό.

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για τη φαρμακευτική δαπάνη ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Τσίπρας απηύθηνε πρόταση στον πρωθυπουργό να ξεκινήσει δεκαήμερο διάλογο για το ζήτημα, λέγοντας πως μη αποδοχή της σχετικής πρότασης θα σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει σαν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ενώ προειδοποίησε τον κ. Σαμαρά πως θα είναι υπόλογος για τους κινδυνους που θα προκαλέσει στη δημόσια υγεία μελλοντικά η συγκεκριμένη τροπολογία.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή και την υγεία του λαού. Ο κόσμος ξέρει ποιος κάνει φθηνή πολιτική και ποιος έχει στόχο το δημόσιο συμφέρον», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» για το θέμα της διαφήμισης 3500 ευρώ, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα ΜΜΕ».

Επί της τροπολογίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο υπουργός Υγείας μιλά για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, «αλλά δεν διευκρινίζει αν αφορά τη δημόσια ή ιδιωτική δαπάνη, γιατί ενώ η δημόσια μειώνεται λόγω της πολιτικής της τρόικας, η ιδιωτική, δηλαδή των απλών πολιτών, αυξάνεται λόγω της αύξησης της συμμετοχής ή και εξαιτίας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Κατά συνέπεια, δεν προκύπτει η ελάφρυνση των ασθενών».

Ακόμη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η στάση του κ. Γεωργιάδη υποκρύπτει και την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον υπουργό Υγείας και σημείωσε ότι η τροπολογία, ούτε τη δημόσια υγεία υπηρετεί, ούτε τον πολίτη. «Το μόνο που υπηρετεί είναι η μνημονιακή απαίτηση για 1% ΑΕΠ φαρμακευτική δαπάνη και τις πολυεθνικές, για φθηνό κόστος και αμφίβολης ποιότητας φάρμακα. Αυτός είναι και λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία, αλλά καλεί τον πρωθυπουργό να την αποσύρει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Δεκέμβριο»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «αν στόχος ήταν η μείωση των τιμών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε την τροπολογία, ωστόσο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία, αλλά θα παραμείνει για να καταψηφίσει».

Στην πορεία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα. «Δεν ασχολήθηκε κανείς με υποθέσεις σκανδαλώδεις στις οποίες ενεπλάκησαν και υπουργοί. ‘Εγιναν υπερτιμολογήσεις, γίνονταν πάρτι και το έχουν παραδεχθεί και στη Βουλή, και κάνουν θέμα μια διαφήμιση των 3500 ευρώ. Και σε αυτή τη ασυδοσία, σημείωσε, έπαιξαν ρόλο και οι ‘Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι και πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Α. Τσίπρας.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του πρόταση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα επανέλθει στο ζήτημα και θα καταθέσει τις προτάσεις του, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Παρέμβαση από τον ΕΟΦ
«Μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων του ΕΟΦ είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα -πρωτότυπα και γενόσημα- είναι απολύτως ασφαλή και αξιόπιστα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτριος Λιντζέρης, σημειώνοντας ότι η πιστοποίηση του ΕΟΦ για τα φάρμακα είναι δείκτης υψηλής ασφάλειας και προστασίας του πολίτη. Οι εγκρίσεις και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται, όπως επισημαίνει, με αμιγώς επιστημονικούς όρους, απόλυτα εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η δημόσια υγεία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες, σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ και καταλήγει: «Οι ενστάσεις, ακόμη και καταγγελίες, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία, την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του ΕΟΦ, εάν δεν εξυπηρετούν ανομολόγητες επιδιώξεις, είναι τουλάχιστον άστοχες και αστήρικτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Κύρια δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ