Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα στην επίθεση του Ισραήλ

Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα στην επίθεση του Ισραήλ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ των δύο εχθρών έχουν «τελειώσει», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Με μεγάλη ανησυχία καταγράφονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η σύγκρουση του Ιράν με το Ισραήλ, με την Τεχεράνη να υποστηρίζει πως δεν σκοπεύει να απαντήσει στις επιθέσεις με drone που εξαπέλυσε την Παρασκευή το Ισραήλ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι περιέγραψαν έναν μικρό αριθμό εκρήξεων, οι οποίες, όπως είπαν, προέκυψαν από την αεροπορική άμυνα του Ιράν που έπληξε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την πόλη Ισφαχάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως επίθεση από «διεισδυτές» και όχι από το Ισραήλ, αποφεύγοντας την ανάγκη για αντίποινα.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχουν σχέδια απάντησης κατά του Ισραήλ για το περιστατικό.

«Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση κλίνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της διείσδυσης παρά της επίθεσης» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ δεν δήλωσε τίποτα σχετικά με το περιστατικό. Είχε δηλώσει εδώ και μέρες ότι σχεδίαζε να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για τα χτυπήματα του Σαββάτου, την πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν σε δεκαετίες σκιώδους πολέμου που διεξάγεται από πληρεξούσιους και ο οποίος έχει κλιμακωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή μέσω της εξάμηνης μάχης στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια περιφερειακή πηγή πληροφοριών με γνώση της πιθανής αντίδρασης του Ιράν στο χτύπημα της Παρασκευής, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, δήλωσε στο CNN ότι τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ κρατών μεταξύ των δύο εχθρών έχουν «τελειώσει».

Η πηγή είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, το Ιράν δεν αναμένεται να απαντήσει στα πλήγματα.

Το Ιράν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να υποχρεωθεί να σταματήσει κάθε περαιτέρω στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό κατά των συμφερόντων μας», καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια «στιγμή μέγιστου κινδύνου».

Μέχρι το πρωί, το Ιράν είχε ανοίξει ξανά τα αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια των επιδρομών.

Παρόλα αυτά, υπήρχε ανησυχία για την ασφάλεια στο Ισραήλ και αλλού. Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ περιόρισε τους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης από τα ταξίδια εκτός Ιερουσαλήμ, του ευρύτερου Τελ Αβίβ και της Μπερσέμπα «για λόγους προσοχής».

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για τη «συνεχιζόμενη ανάγκη για προσοχή και αυξημένη προσωπική ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας, καθώς τα περιστατικά ασφαλείας συχνά λαμβάνουν χώρα χωρίς προειδοποίηση».

Προβλήματα στις αερομεταφορές

Σημειώνεται πως αεροπορικές εταιρείες άλλαξαν τη διαδρομή των πτήσεών τους πάνω από το Ιράν, εξέτρεψαν τα αεροσκάφη τους σε άλλα αεροδρόμια ή τους ζήτησαν να επιστρέψουν στο σημείο αναχώρησής τους μετά τη σημερινή επίθεση, σύμφωνα με ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων.

Το Ιράν έκλεισε τα αεροδρόμιά του στην Τεχεράνη, τη Σιράζ και την Ισφαχάν μετά την επίθεση και απομάκρυνε τα αεροσκάφη από το δυτικό τμήμα του εναερίου χώρου του για λίγες ώρες μετά την επίθεση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Έως τις 07:45 ώρα Ελλάδας τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος είχαν ξανανοίξει και οι ενημερώσεις για το κλείσιμό τους, που είχαν αναρτηθεί στη βάση δεδομένων της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, είχαν αφαιρεθεί.

Πριν από το εκ νέου άνοιγμα των αεροδρομίων, η Flydubai δήλωσε ότι είχε ακυρώσει τις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις προς το Ιράν. Μια από τις προηγούμενες πτήσεις της επέστρεψε στο Ντουμπάι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πτήση της Iran Air από τη Ρώμη στην Τεχεράνη εξετράπη στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Flightradar 24.

Η Emirates, η Flydubai, η Turkish Air, η Wizz Air Abu Dhabi και η Belavia ήταν μεταξύ των αερομεταφορέων που συνεχίζουν να πετούν πάνω από το τμήμα του ιρανικού εναέριου χώρου που παρέμενε ανοικτό τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση νωρίς σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και θα κάνουμε αλλαγές στις διαδρομές των πτήσεών μας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε η Flydubai σε ανακοίνωση.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων στο Ιράν επιδείνωσε μια ήδη δύσκολη εβδομάδα για τις αεροπορικές εταιρίες που έχουν ως βάση τους τον Ντουμπάι ύστερα από τις βροχοπτώσεις ρεκόρ που σημειώθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την Τρίτη, 1.478 πτήσεις έχουν ακυρωθεί προς και από το Ντουμπάι, περίπου το 30% όλων των πτήσεων, σύμφωνα με το FlightRadar24.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: