«Σήμα» εντόπισε κινεζικό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό

«Σήμα» εντόπισε κινεζικό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό

Το σήμα που έγινε αντιληπτό από το πλοίο «Haixun 01» βρίσκεται στην ίδια συχνότητα με αυτή του «μαύρου κουτιού» του εξαφανισμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

«Ένα σήμα» που ίσως ανήκει στο «μαύρο κουτί» του Boeing της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε πριν από ένα μήνα, εντοπίστηκε από ένα κινεζικό καράβι που συμμετέχει στις έρευνες για το αεροσκάφος στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, η συχνότητα του σήματος ήταν 37,5 χιλιόκυκλοι το δευτερόλεπτο, ταυτόσημη με εκείνην που αναμεταδίδουν οι καταγραφείς της πτήσης. Οι συντεταγμένες του σήματος που αναγνώρισε η συσκευή εντοπισμού του μαύρου κουτιού, την οποία ανέπτυξε το ερευνητικό κινεζικό σκάφος Haixun 01, είναι περίπου 25 βαθμοί νότιο γεωγραφικό πλάτος και 101 βαθμοί ανατολικό γεωγραφικό μήκος.

«Θα πρέπει τώρα να προσδιοριστεί αν το σήμα συνδέεται με το εξαφανισμένο Μπόινγκ 777», διευκρίνισε το πρακτορείο.

Οι μαλαισιανές αρχές εκτιμούν πως, σύμφωνα με δεδομένα από δορυφόρους, η πτήση MH370 βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό, ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας, αφού προηγουμένως έκανε στροφή 180 μοιρών στη διάρκεια μιας πτήσης από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.

Αδιάκοπη η αναζήτηση για το Boeing της πτήσης MH370

Κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί που να επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να έχει βυθιστεί στο Μπόινγκ 777. Οι αρχές εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς ή γιατί εξαφανίστηκε το αεροσκάφος και έχουν προειδοποιήσει πως μόνο όταν βρεθούν τα μαύρα κουτιά θα μπορέσει ίσως να λυθεί το μυστήριο.

Η πτήση MH370 είχε αναχωρήσει στις 8 Μαρτίου από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο όταν, για άγνωστο λόγο, παρεξέκλινε από το σχέδιο πτήσης της και άρχισε να κατευθύνεται δυτικά, πετώντας πάνω από τη χερσόνησο της Μαλαισίας προς τον πορθμό της Μάλακα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά χάθηκε από τα ραντάρ.

Δορυφορικές εικόνες που μεταδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ορισμένα αντικείμενα να επιπλέουν, όμως εκείνα που ανασύρθηκαν δεν ανήκαν στο αεροσκάφος.

Η ανεύρεση των συντριμμιών και η ανασύνθεση της πορείας τους ανάλογα με τα ρεύματα θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η ζώνη των ερευνών, η οποία για την ώρα είναι τεράστια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Boeing 777: Χάθηκε οριστικά στον Ινδικό Ωκεανό

Τα πιο μυστηριώδη αεροπορικά δυστυχήματα όλων των εποχών

Πώς η χαμένη πτήση της Μαλαισίας κατέληξε στο… eBay

Βίντεο: Λίγο πριν τη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines

Εξοργισμένοι οι συγγενείς των επιβατών της πτήσης MH370