«Σήμα» για αύξηση επιτοκίου 0,5% τον Δεκέμβριο από τη Fed

«Σήμα» για αύξηση επιτοκίου 0,5% τον Δεκέμβριο από τη Fed
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Αμερικανοί policy makers συμφώνησαν ότι θα πρέπει στο εξής να υπάρξουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Σήμα για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων δίνουν τα πρακτικά της συνάντησης κορυφής της Federal Reserves στη 1-2 Νοεμβρίου 2022.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί policy makers συμφώνησαν ότι θα πρέπει στο εξής να υπάρξουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού, βέβαια, πρώτα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία των ΗΠΑ.

Εύλογα, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, που ορίζει το εύρος των επιτοκίων, θα προχωρήσει σε αύξηση 0,5% τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη, αν και άφησαν να εννοηθεί ότι πρέπει να αναμένονται μικρότερες κινήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού, ενώ ορισμένα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για κινδύνους που ελλοχεύουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν η Fed συνεχίσει με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

Ως εκ τούτου, «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν σύντομα κατάλληλη», αναφέρουν τα πρακτικά.

«Οι καθυστερήσεις και τα μεγέθη που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των ενεργειών της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν σχετικά με το γιατί μια τέτοια αξιολόγηση ήταν σημαντική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξίσου σημαντικό είναι το πόσο μακριά θα φτάσει η Fed με τα επιτόκια: «Η εξέλιξη της πολιτικής είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής, παρά ο ρυθμός προς το εύρος στόχου».

Η Fed είναι στο στόχαστρο των αγορών, επειδή συσφίγγει υπερβολικά… Το ανησυχητικό είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πολύ εστιασμένοι σε δεδομένα που κοιτάζουν χρονικά προς τα πίσω. Σε κάθε περίπτωση, «είναι δύσκολο να είσαι ο Jay Powell».